Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ambasadorul Germaniei la București, despre aderarea României la Schengen: „Este o problemă urgentă care va continua să se afle pe ordinea de zi”

România îndeplinește toate cerinţele de a deveni un stat membru Schengen. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București, a acordat un interviu în exclusivitate Euronews România, în care a subliniat susținerea Germaniei pentru țara noastră.

Oficialul a spus că România este un partener important al NATO și că a jucat un rol excepțional în primirea refugiaților din Ucraina, iar din acest motiv merită ceva în schimb.

În ce fel poate fi susținută în continuare România în drumul spre Schengen?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „Decizia JAI de joia trecută a fost, într-adevăr, o mare dezamăgire nu doar pentru români, ci și pentru germani și o mare parte din celelalte state membre ale UE. Într-adevăr, am susținut cu tărie o extindere a Spațiului Schengen pentru trei candidați: Croația, România și Bulgaria. Și, într-adevăr, este regretabil că nu am reușit să avem parte de succes în cazul României și Bulgariei. Mă întrebați ce ar putea face România? Cred că România a făcut destul de mult pentru a deveni stat membru. Acest lucru a fost evidențiat de către numeroase misiuni de experți. Țara dumneavoastră a îndeplinit toate cerințele tehnice, dar și politice pentru aderarea la Spațiul Schengen. Din acest motiv, decizia de săptămâna trecută nu reprezintă un capăt de drum. Nu înseamnă că acest capitol este închis. Dimpotrivă, este o problemă urgentă care va continua să se afle pe ordinea de zi și fiți siguri că Germania, împreună cu majoritatea statelor membre, sprijină România în continuarea acestui demers.”

Întâlnirea liderilor de la Munchen a avut loc pentru prima dată în România, la sfârșitul lunii noiembrie. Ce ne puteți spune despre prioritățile de securizare a flancului de sud-est al NATO?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „Aveți dreptate, la sfârșitul lunii noiembrie au avut loc o serie de evenimente, la care au participat invitați de rang înalt, cum ar fi Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO aici, la București, și apoi Reuniunea Liderilor de la Munchen, care a fost o conferință de rang foarte înalt organizată de Conferința de Securitate de la Munchen. Acest lucru subliniază faptul că România, atunci când vine vorba de securizarea teritoriului NATO, are o importanță majoră. Joacă un rol esențial și această recunoaștere este de mare importanță. Vedem o concretizare a acestei semnificații, a acestei semnificații crescânde, prin faptul că în prezent se află numeroase trupe aliate staționate în România. Un nou grup de luptă a fost constituit. Multe țări aliate au participat în diferite forme. Germania a fost prezentă aici cu avioanele Eurofighter cam de la începutul războiului rusesc din Ucraina, iar acest lucru subliniază rolul crucial pe care îl joacă România.”

Potrivit președintelui Zelenski, Germania ar putea trimite în Ucraina sisteme Patriot, sisteme antiaeriene. Când este de așteptat acest lucru?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „Germania a furnizat Ucrainei numeroase sisteme de armament, împreună cu toți partenerii noștri. Cred că trebuie, în primul rând, să lăudăm faptul că am reușit să dăm un răspuns unitar foarte puternic la agresiunea rusă în Ucraina. Îndrăznesc să spun că este un lucru pe care Putin nu l-a luat în calcul. El se aștepta să fim slabi, să nu fim uniți, să ne certăm, să discutăm și să nu luăm nicio decizie. Iată că s-a întâmplat exact invers. Așadar, când vine vorba de subiectul armamentului, cred că există, într-adevăr, o gamă întreagă de sisteme diferite care sunt deja desfășurate în Ucraina, în prezent. Unul dintre cele mai reușite sisteme în acest sens este RCT (n.r. sistem controlat de la distanță), un sistem de apărare aeriană care permite Ucrainei să se protejeze împotriva rachetelor rusești. În ceea ce privește Patriots, acesta este un sistem diferit. A existat o discuție cu privire la desfășurare. L-am oferit Poloniei și tocmai am căzut de acord cu prietenii noștri polonezi ca acesta să fie instalat la granița poloneză, la marginea teritoriului NATO. Acesta este lucrul despre care am discutat. În ceea ce privește Ucraina, există numeroase sisteme instalate și urmează să fie amplasate și altele.”

După plafonarea prețurilor gazelor, dar al petrolul rusesc, ce risc vedeți pentru Europa?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „Referitor la plafonarea prețului la gaze, despre care s-a discutat, problema energiei este una foarte presantă. Pe fondul războiului, pe fondul reducerii livrărilor din partea Rusiei, am asistat la o creștere, la o majorare a prețurilor ce ne-a afectat grav consumatorii, economiile și companiile noastre. Din nou, Europa se străduiește din greu să găsească un răspuns corect și cred că suntem pe o cale foarte bună. Dacă observați prețurile de piață la nivel internațional, ale petrolului, ale gazului, acestea au scăzut. Nu mai vedem vârfurile, cifrele extrem de ridicate din ultima lună. Tocmai am convenit asupra unui plafon al prețului petrolului, care cred că este un instrument foarte important, iar acum suntem pe cale să găsim o soluție în cadrul UE privind plafonarea prețului la gaze. De ce este un pic dificil și nu există niciodată o modalitate ușoară de a spune că acest plafon reprezintă prețul limită? Ar fi minunat să introducem pur și simplu un preț și să spunem că acesta este plafonul. Furnizorii de gaz, și nu mă refer la Rusia, ci și la aliații și prietenii noștri, Statele Unite, Norvegia și alții, nu îi poți forța să vândă la un anumit preț, așa că orice facem în cadrul Uniunii Europene trebuie să îndeplinească următoarele două obiective. Pe de-o parte, stabilizarea prețului pentru noi, pentru consumatori și pentru toate companiile noastre și, pe de altă parte, să ne asigurăm că există încă suficient gaz care să ajungă în Europa. Nu vom câștiga nimic dacă vom stabili prețul și nimeni nu ne va mai vinde gaze, pentru că vom avea o penurie. Acesta este, așadar, un act de echilibru. Sunt încrezător că vom găsi o soluție și pentru această problemă.”

Nu există nicio îndoială că astăzi contextul internațional este unul cât se poate de complicat. Ce perspective vedeți pentru companiile germane din țara noastră?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „Afacerile germane în România sunt cu adevărat o poveste de mare succes. Este extraordinar să vezi numărul mare de companii care sunt active aici. Sunt profund impresionat să văd, practic, în fiecare săptămână sau în fiecare lună deschiderea unei noi fabrici sau a unui nou centru tehnologic de cercetare și dezvoltare. Este un spectru larg de activități ale întreprinderilor germane și această poveste de succes este pe cale să se extindă datorită mai multor motive. În primul rând, din nou, companiile germane știu deja că România este o destinație minunată pentru a face afaceri. În al doilea rând, după pandemie, am văzut o mai mare recunoaștere a nevoii de a asigura, de a reduce lanțurile lungi de aprovizionare, de a produce mai aproape de casă și, astfel, vedem că multe companii germane, dar și companii internaționale, încep să se întoarcă de la producția și afacerile din Asia și să se mute mai aproape de casă, iar acest lucru duce, adesea, la alegerea României pentru o nouă locație. Același fenomen este valabil și în cazul deciziilor de afaceri adoptate după agresiunea rusă din Ucraina. Companiile care au fost prezente și au fost active în Rusia sau Belarus se retrag acum, desigur, din aceste țări și, din nou, România este una dintre destinațiile sigure și unul dintre locurile în care aceste companii simt că pot produce afaceri în condiții de siguranță.”

Ne apropiem de finalul unui an greu pentru noi toți. Ce mesaj ați dori să transmiteți românilor?

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București: „În primul rând, aș vrea să felicit România și pe toți românii pentru că au făcut o treabă extraordinară pe parcursul acestei crize, pe parcursul provocărilor care au însoțit agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina. România, având cea mai lungă frontieră terestră dintre toate țările UE cu Ucraina, se află, desigur, din punct de vedere geografic, în linia întâi. România a avut, prin urmare, un rol foarte important de jucat și l-a jucat cu măiestrie. Când a fost vorba de primirea refugiaților și de oferirea de adăpost, România a jucat un rol excepțional. Cred că au fost mai mult de trei milioane de refugiați din Ucraina care au trecut în România și mai sunt încă în jur de 100.000, care se adăpostesc în mod constant aici, în România, și România face totul pentru a le oferi tot ceea ce au nevoie și dacă spun România mă refer în mod explicit nu doar la Guvern, ci și la societatea civilă, la ONG-uri. A fost un efort de cooperare extraordinar. România este prezentă aici când vine vorba de sprijinirea Ucrainei cu ajutoare umanitare, dar, pe de altă parte, și când vine vorba de exportul de produse agricole. A existat o încercare a lui Putin și a Rusiei de a impune lumii un război al înfometării, iar Rusia a eșuat în principal pentru că comunitatea internațională a știut să contureze un răspuns prin stabilirea unor rute alternative pentru cereale, pentru grânele din Ucraina, iar România a fost în prima linie, în mijlocul evenimentelor care au permis acest lucru, deschizându-și porturile, râurile, drumurile, căile ferate. Astăzi, România a reușit să furnizeze 100 de milioane de tone de produse agricole, astfel încât acestea să ajungă în țările care au nevoie de ele. Același lucru este valabil și în privința ajutorului militar sau în legătură cu conturarea unui răspuns la agresiunea rusă în UE: pachete de sancțiuni și așa mai departe. România a fost una dintre țările pe care te-ai putut baza. Cred că este un lucru pentru care suntem profund recunoscători. Bineînțeles, România are interesele sale, ceea ce ne duce înapoi la subiectul Schengen. Datorită acestui rol foarte constructiv și întotdeauna pozitiv pe care îl joacă România, considerăm că țara dumneavoastră merită ceva în schimb. Din acest motiv, susținem cu tărie eforturile României de aderare la Schengen și cred că, în cele din urmă, acest lucru va fi un succes, așa că mesajul meu pentru români ar fi: continuați să faceți o treabă excelentă! România nu este doar o țară frumoasă, ci și o țară de succes și puternică și fiți siguri că acest lucru va da roade la nivel internațional.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE