Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

European Council on Foreign Relations: Care vor fi temele-cheie ale dezbaterilor pentru viitoarele alegeri europene

Anul acesta alegătorii europeni nu mai sunt împărțiți în tabere de stânga sau de dreapta, pro sau anti-UE, ci în cinci ”triburi” distincte ale căror preocupări vor domina alegerile europarlamentare din iunie, se arată într-un raport dat publicității de European Council on Foreign Relations.

Sondajul arată că alegerile pentru Parlamentul European, dar și alegerile naționale din 2024, vor avea ca teme centrale de dezbatere atitudinile față de cinci crize majore care au afectat viața alegătorilor în ultimii ani: criza climatică, criza migrației din 2015, încetinirea creșterii economice globale, războiul din Ucraina și situația pandemică și post-pandemică legată de Covid-19.

Îngrijorările electoratului european: schimbările climatice, războiul din Ucraina, covid-19, imigrația și tulburările economice globale

Autorii raportului susțin că toate aceste cinci crize au mai multe lucruri în comun: au fost resimțite în toată Europa, deși cu intensități diferite; au fost trăite ca o amenințare existențială de mulți europeni; au afectat dramatic politicile guvernamentale; și nu s-au terminat deloc.

Înainte de alegerile din acest an pentru Parlamentul European, liderii politici încearcă să stabilească care sunt temele-cheie care vor influența următoarea fază a politicii europene. Din analizele efectutae a rezultat că diviziunea stânga-dreapta a devenit actualmente un indicator mai puțin operant al comportamentului electoral decât a fost cândva.

Diviziunea dintre partidele pro și anti-europene este, de asemenea, probabil să fie un ghid slab, spre deosebire de alegerile din 2019, care au avut loc în timp ce negocierile pentru Brexit erau în plină desfășurare.

Concluzia centrală a raportului este că nicio criză nu domină total imaginarul colectiv european. Schimbările climatice, războiul din Ucraina, covid-19, imigrația și tulburările economice globale – fiecare dintre aceste cinci probleme are propria sa greutate în preocuprările europenilor.  Aceste îngrijorări sunt distribuite inegal între diferite generații și între diferite țări.

Potrivit documentului, Germania este singura țară ai cărei cetățeni văd în imigrație problema care i-a afectat mai presus de orice. În Franța și Danemarca, cetățenii europeni sunt mai degarbă îngrijorați de schimbările climatice. Italienii și portughezii indică tulburările economice globale ca sursă principală a neliniștilor lor.

În Spania, Marea Britanie și România, efectele pandemiei de Covid-19 și efectele post-pandemie constituie principala problemă. Estonienii, polonezii și danezii consideră că războiul din Ucraina reprezintă cea mai acută dintre crize.

Germania este singura țară ai cărei cetățeni văd în imigrație problema care i-a afectat mai presus de orice. În Franța și Danemarca, cetățenii europeni sunt mai degarbă îngrijorați de schimbările climatice. Italienii și portughezii indică tulburările economice globale ca sursă principală a neliniștilor lor. În Spania, Marea Britanie și România, efectele pandemiei de Covid-19 și efectele post-pandemie constituie principala problemă.

-Sondajul European Council on Foreign Relations

Cum a fost efectuat sondajul European Council on Foreign Relations

Think tank-ul european a comandat un sondaj în 11 state membre ale UE: Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania, Danemarca, România, Portugalia și Estonia, dar și în două țări europene din afara UE – Marea Britanie și Elveția. Sondajele, efectuate pe diverse eșantioane de vârstă din statele membre ale UE, arată aspecte ale preocupărilor și preferințelor politice, sociale și economice ale alegătorilor europeni. Cele nouă țări din UE chestionate reprezintă 75% din populația UE.

Sondajul arată că 74 de milioane de cetățeni europeni menționează criza climatică drept sursă principală de îngrijorare, în timp ce 73 milioane au temeri față de efectele pandemiei de Covid-19 și de o eventuală nouă pandemie.  70 milioane de cetățeni europeni au menționat criza economică ca principală îngrijorare. Lor li se adaugă 59 de milioane de cetățeni ai UE care sunt preocupați în primul rând de imigrație și 49 de milioane care se concentrează pe invazia Rusiei în Ucraina. Aproximativ 47 de milioane de oameni îți asociază preocupările cu oricare dintre cele cinci crize. Dacă aceste grupuri ar fi reprezentate în Parlamentul European, așa ar arăta distribuția problemelor pe care le invocă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE