Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Estonia a alocat aproape un milion de euro pentru demontarea monumentelor sovietice

Estonia a alocat 916.405 de euro din bugetul statului pentru demontarea şi deplasarea monumentelor sovietice, informează media estoniană ERR News, citată de Agerpres.

Invazia rusă în Ucraina a condus la iniţiativa de înlăturare a obiectelor de propagandă lăsate de regimul sovietic. Ataşatul de presă al guvernului, Jevgenia Vara, a declarat că Ministerul Apărării a alocat 916.405 euro pentru demolarea şi deplasarea monumentelor sovietice.

244 de obiective urmează să fie demontate

Cu două săptămâni în urmă, o sumă de circa 60.000 de euro suplimentari au fost alocaţi unui grup de lucru instituit de guvern pentru lucrările de demontare. Potrivit estimărilor acestuia, 244 din cele 322 de obiective înregistrate urmează să fie demontate.

La începutul lunii ianuarie, alte 56 de monumente fuseseră demontate. Patru monumente necesită o abordare specială din cauza naturii lor, întrucât se află în cimitire, în timp ce 74 de obiective sunt evaluate ca neutre şi nu vor fi nici demontate şi nici transformate.

Demontarea monumentelor continuă în Estonia.

În cele mai multe cazuri, demontarea, deplasarea şi transformarea monumentelor sunt efectuate de municipalităţi, în afară de cazurile în care o parte dintre obiective se află în cimitire. Restul este făcut de stat, iar rămăşiţele a circa 830 de persoane au fost reînhumate.

Unul dintre cazurile cele mai complicate a vizat transferul unui tanc din cel de-al Doilea Război Mondial la Narva, la frontiera cu Rusa. El era situat la marginea oraşului şi reprezenta un memorial dedicat soldaţilor căzuţi de partea sovietică

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE