Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan ține în șah Suedia și Finlanda. Țările nordice riscă să le fie amânată aderarea la NATO cu un an

Guvernul de la Ankara a lansat noi amenințări la adresa Suediei și Finlandei. Autoritățile turce sunt dispuse să amâne aderarea celor două țări nordice la NATO. 

Și asta dacă Turcia nu primește asigurări satisfăcătoare că cele două țări nordice sunt dispuse să dezbată problema sprijinului acordat grupurilor kurde pe care Ankara le consideră organizații teroriste, conform The Guardian.

Acest conflict va fi o pată neagră la summitul NATO vital care urmează să înceapă la Madrid în 29 iunie.

Turcia e destul de acidă cu privire la așa-zisul sprijin suedez pentru grupurile kurde din nordul Siriei pe care le consideră legate de PKK – desemnat ca organizație teroristă în UE, SUA și Turcia – și intenționează să organizeze o reuniune marginală pe această temă la summitul NATO.

„Aceasta este o chestiune de interes național vital și suntem pregătiți să împiedicăm aderarea lor pentru o perioadă de până la un an, dacă este necesar. Turcia este a doua armată ca mărime din NATO și a furnizat dronele care ajută Ucraina să se apere. Merităm mai mult respect”, a declarat Akif Çağatay Kılıç, deputat al partidului de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP) și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului turc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE