Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron exclude demisia ”indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a exclus posibilitatea de a-şi da demisia "indiferent de rezultatul" alegerilor legislative anticipate pe care le-a convocat după înfrângerea taberei sale în alegerile pentru Parlamentul European de duminică, într-un interviu publicat marţi de Le Figaro Magazine.

Întrebat cu privire la riscul ca Adunarea Naţională (Rassemblement national/RN/, de extrema dreaptă), în caz de victorie, să-i ceară demisia, preşedintele francez a respins această ipoteză, potrivit săptămânalului citat de AFP.

"Nu RN este cel care scrie Constituţia şi nici spiritul ei. Instituţiile sunt clare, la fel şi locul preşedintelui, indiferent de rezultat. Este ceva intangibil pentru mine", a răspuns Macron.

Macron spune că e pregătit pentru dezbateri cu Marine Le Pen

El a spus că este din nou pregătit pentru dezbateri cu Marine Le Pen, lidera deputaţilor de extrema dreaptă din Adunarea Naţională (camera inferioară) dizolvată."Bineînţeles! Sunt gata să port culorile noastre şi să apăr proiectul nostru", a spus Macron.

"Mă duc să câştig!", a asigurat preşedintele francez în acest interviu realizat luni după-amiază, la o zi după anunţul şoc al dizolvării parlamentului, care i-a luat pe toţi prin surprindere, inclusiv pe propriul său prim-ministru Gabriel Attal.

Celor care cred că este "nebun" să provoace un asemenea seism politic, Emmanuel Macron le răspunde: "Nu, deloc". "Mă gândesc doar la Franţa. A fost o decizie corectă, în interesul ţării. Şi le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeţi la vot!".

Înaintea conferinţei sale de presă aşteptată pentru miercuri pentru a da tonul campaniei 'macroniste', el a explicat că vrea să meargă la vot pentru "lărgirea şi clarificarea liniei sale".

Macron a spus că intenţia sa este "să întindă mâna tuturor celor care sunt pregătiţi să vină să guverneze şi să lucreze la o sinteză în sensul unei radicalităţi ambiţioase", fără să spună exact cum, având în vedere că nu a reuşit din 2022 să-şi extindă majoritatea relativă.

"Nu am crezut niciodată în sondaje", a insistat preşedintele francez."Începe o noua campanie şi nu trebuie să privim scorurile pentru fiecare circumscripţie în lumina celor de la alegerile europene", a mai spus Macron.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE