Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După cutremurul dizolvării Parlamentului, în Franţa începe o campanie electorală fulger

În Franţa începe o nouă campanie electorală pentru alegerile legislative anticipate, anunţate de preşedintele Emmanuel Macron după victoria istorică a extremei drepte la alegerile europene de duminică, un joc de poker care scufundă ţara într-o profundă confuzie politică, comentează AFP.

Trei săptămâni de vârtej electoral se deschid înaintea primei runde, care va avea loc pe 30 iunie, apoi a unei a doua runde, pe 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august).

Confruntat cu "ascensiunea naţionaliştilor", şeful statului a explicat că doreşte să "dea înapoi" francezilor "alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot", pronunţând dizolvarea Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului.

"Am încredere în capacitatea poporului francez de a face cea mai corectă alegere pentru ei înşişi şi pentru generaţiile viitoare. Singura mea ambiţie este să fiu de folos ţării noastre pe care o iubesc atât de mult, a spus Macron, într-un mesaj postat luni pe reţeaua de socializare X.

Este ceva cu totul neprevăzut şi deopotrivă un "pariu riscant", într-un moment în care "există o dorinţă foarte puternică din partea francezilor de a-l sancţiona pe preşedintele Republicii", subliniază experta în sondaje Celine Bracq, director general al institutul Odoxa.

Căci votul de sancţiune tocmai a doborât recorduri. Condusă de Jordan Bardella, lista Adunării Naţionale (RN, extrema dreaptă) a triumfat cu 32% din voturi la alegerile europene, cu mult înaintea candidatei macroniste Valerie Hayer (14,5%) şi a listei socialistului Raphael Glucksmann (14%).

Odată cu dizolvarea legislativului, Emmanuel Macron face "un pariu extrem de riscant", chiar dacă "cu siguranţă vor exista comportamente de vot foarte diferite" între alegerile legislative şi cele europene, consideră istoricul Jean Garrigues.

''Aceste alegeri îi vor pune pe francezi în faţa unui fapt împlinit: vor ei oare un guvern RN?'', a explicat el.

RN este "gata să exercite puterea", a declarat lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen duminică, înaintea unei reuniuni a biroului executiv cu Jordan Bardella, într-un format care imită un consiliu de miniştri.

Emmanuel Macron, la rândul său, a reunit guvernul duminică seara. Şeful statului urmează să se deplaseze luni în centrul ţării pentru a participa la o serie de ceremonii, dar a promis şi că va vorbi în această săptămână pentru a afirma "orientarea" pe care o consideră "corectă pentru naţiune".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE