Elena Udrea poate fi eliberată din închisoare. Fosta ministră a Dezvoltării este încarcerată în dosarul „Gala Bute”

Judecătoria Ploiești a decis, pe 1 iulie, că Elena Udrea poate fi eliberată condiționat din închisoare. Ea a executat trei ani și zece luni din pedeapsa de șase ani, primită în dosarul „Gala Bute". Fostul ministru al Dezvoltării, în vârstă de 51 de ani, a primit vestea în spital, acolo unde a ajuns din cauza unei urgențe chirurgicale. Ea a fost operată de colecistită acută litiazică, duminică, 29 iunie.

Decizia instanței:

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 587 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 59 din Codul penal din 1969 şi art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiţionată formulată de persoana condamnată Udrea Elena Gabriela, ....... Dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate Udrea Elena Gabriela, în prezent deţinută în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, din executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 116/27.05.2025 a Tribunalului Prahova, Mandat de executare a pedepsei închisorii nr. 130/17.06.2025 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este arestată în altă cauză.

Se atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 61 din Codul penal din 1969 privind efectele liberării condiţionate, respectiv cu privire la faptul că pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, 28.08.2027, persoana condamnată nu a săvârşit din nou o infracţiune, precum şi la consecinţele la care se expune dacă comite din nou o infracţiune în acest termen. În temeiul 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare, în temeiul art. 587 alin. (3) Cod procedură penală. Pronunţată astăzi, 01.07.2025, prin punerea soluției la dispoziția persoanei condamnate și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței."

Elena Udrea poate fi eliberată din închisoare

Din cei șase ani primiți ca pedeapsă, i s-au scăzut nouă luni, adică exact perioada în care a fost reținută preventiv și în care a fost arestată la domiciliu. De precizat că arestul la domiciliu l-a executat nu doar în România, ci și în Costa Rica și Bulgaria.

Chiar dacă judecătoria Ploiești a decis că Elena Udrea poate fi eliberată, procurorii DNA au susținut, în urmă cu o săptămână, că ea „nu s-a reabilitat”. Udrea chiar a plâns în fața judecătorilor și a solicitat eliberarea.

Decizia de pe 1 iulie poate fi contestată cu recurs de DNA, în interval de trei zile.

Pe lângă condamnarea de șase ani, primită în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost obligată și să achite nouă milioane de lei drept prejudiciu către stat, însă ANAF nu a reușit să recupereze suma nici până acum, cu doar 1%, chiar dacă a declanșat și proceduri de executare silită.

Udrea este încarcerată în penitenciarul Târgșor din data de 6 iunie 2022, după ce a fost trimisă în judecată în 2015.

DNA susține că Elena Udrea a coordonat un fel de sistem prin care anumite persoane apropiate ei au primit diverse sume de bani din partea unor societăți comerciale pentru a le asigura „plata la timp” a lucrărilor finanțate de Ministerul Dezvoltării. Procurorii DNA au precizat că acele sume au ajuns la Elena Udrea „în numerar sau prin plata unor bunuri şi servicii”, iar alte sume au ajuns și la alte persoane sau firme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE