Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele distrugerii barajului Nova Kahovka. ONU: Situația în Ucraina este "extrem de gravă"

Situația umanitară din Ucraina este "extrem de gravă", comparativ cu cea de dinaintea prăbușirii barajului Kahovka, a avertizat vineri cel mai important oficial umanitar al ONU, potrivit AP.

Subsecretarul general Martin Griffiths a declarat că un număr "extraordinar" de 700.000 de persoane au nevoie de apă potabilă și a avertizat că ravagiile provocate de inundații vor duce la scăderea exporturilor de cereale și la creșterea prețurilor la alimente în toată lumea.

Ucraina deține malul vestic al Niprului, în timp ce trupele rusești controlează malul estic, care este mai vulnerabil la inundații. Barajul și rezervorul, esențiale pentru apă dulce și irigații în sudul Ucrainei, se află în regiunea Herson, pe care Moscova a anexat-o ilegal în septembrie și a ocupat-o în ultimul an.

Griffiths a declarat că Organizația Națiunilor Unite, care lucrează în principal prin intermediul grupurilor de ajutor ucrainene, a ajuns la 30.000 de persoane din zonele inundate aflate sub control ucrainean. El a precizat că, până în prezent, Rusia nu a permis accesul în zonele pe care le controlează pentru ca ONU să ajute victimele inundațiilor.

Efectele provocate de distrugerea barajului

În urma distrugerii barajului, s-a pus problema răcirii reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie. Până acum era folosită apa din lacul de acumulare de la Kahovka. AIEA a declarat marți că există suficientă apă disponibilă pentru a răci centrala nucleară timp de luni de zile.

Un bazin mare de răcire situat în apropierea instalaţiei este ”plin în prezent şi conţine suficiente rezerve de apă în vederea alimentării centralei timp de mai multe luni, pentru că cele şase reactoare (ale centralei) sunt oprite”, a anunţat Rafale Grossi, director general AIEA.

În urma inundației, au fost distruse culturi agricole și ferme. Cea mai mare parte din terenurile agricole din sudul Ucrainei sunt în pericol de deșertificare. Estimările au fost făcute de ministerul ucrainean al Agriculturii, care a constat că majoritatea sistemelor de irigare din zonă au rămas fără sursă de apă.

O altă problemă ar fi riscul ca oamenii să intre în contact cu mine de teren aduse de ape. ONU a precizat că apele au ajuns și în zonele cu mine de teren din timpul războiului. "Ceea ce vom vedea cu siguranță sunt aceste mine plutind în locuri unde oamenii nu se așteaptă la ele", a spus Griffiths.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE