Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Edgar Rinkevics, primul președinte homosexual din UE, a depus jurământul

Edgar Rinkevics este primul președinte de țară din Uniunea Europeană care este homosexual. Ales pe 31 mai, el a depus jurământul pe 8 iulie și a promis că va lupta pentru egalitatea de șanse și incluziune.

Rinkevics, în vârstă de 49 de ani, și-a asumat public orientarea sexuală în noiembrie 2014. El a fost cel mai longeviv ministru de externe al Letoniei, funcție pe care o ocupa din 2011.

Edgar Rinkevics e primul președinte homosexual din UE

"În Letonia, drepturile fiecărei persoane trebuie respectate şi protejate în conformitate cu cele mai înalte valori şi standarde ale drepturilor omului. Sunt dispus să lucrez îndeaproape cu legislativul, executivul şi judiciarul pentru a atinge aceste obiective. Letonia este o ţară suverană, liberă şi democrată. Dar trebuie să fie legală şi corectă pentru toată lumea.

Fiecare persoană din Letonia, cetăţenii săi, ar trebui să simtă o apartenență la această țară, că sunt protejaţi din punct de vedere legal şi că sunt în siguranţă", a spus Edgar Rinkevics, cu referire la sprijinul său anterior pentru o lege a uniunilor civile de gen neutru.

Noul președinte al Letoniei, care l-a înlocuit în funcție pe Egils Levits, a vorbit și despre NATO și Ucraina.

"Letonia va apăra un NATO puternic şi eficient, o Uniune Europeană, o ordine internaţională bazată pe drept şi pe o strânsă cooperare cu prietenii şi aliaţii noştri. Vom continua să sprijinim poporul ucrainean, care este eroic în lupta sa pentru libertate, până la victoria Ucrainei", a precizat Rinkevics.

Printre țările UE, mai există oficiali de rang înalt care și-au admis orientarea sexuală, cum ar fi prim-miniștrii din Luxemburg și Irlanda, sau fostul prim-ministru din Islanda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE