Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După caniculă, se întorc ploile. ANM a emis un cod portocaliu de ploi torențiale

După câteva zile caniculare, se întorc ploile! Începând de la ora 14, intră în vigoare un cod portocaliu de averse torențiale, vânt puternic și grindină în Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei.

Codul portocaliu intră în vigoare de sâmbătă, de la ora 14, și este valabil până luni, la ora 12.

În Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40...50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...90 l/mp. Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70...90 km/h).

Meteorologii au emis și un cod galben de ploi torențiale

Meteorologii au emis și un cod galben de ploi torențiale, începând sâmbătă, de la ora 10, si care este valabil tot până luni, la ora 12.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala duminică în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Zonele în care valul de căldură va persista

„Trebuie să spunem, totuși, și despre valul de căldură, care va persista sâmbătă în sudul și sud-estul țării și local în nord-vest, unde disconfortul termic va fi din nou ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime în aceste zone se vor situa între 33 si 37 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade Celsius. De asemenea, specificăm că în sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare”, a explicat Constanța Vâlciu, meteorolog ANM, la Euronews Romania.

Vremea la mare și la munte

Meteorologul a mai adăugat că litoralul este mai ferit, dar nu vor fi excluse aceste fenomene de instabilitate în orele amiezii, adică să se înnoreze și trecător să fie și o aversă, însoțită de descarcări electrice și scurte intensificări ale vântului.

„Deci, una peste alta, totuși, litoralul rămâne mai ferit. În schimb, zonele de munte vizate de acest cod portocaliu sunt în mod special zonele Carpaților Occidentali și jumătatea vestică a Carpaților Meridionali pentru sâmbătă după-amiază și în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar in zilele următoare toate zonele montane vor fi vizate de averse și descărcări electrice”, a mai precizat Constanța Vâlciu.

În ceea ce privește luna septembrie, nu sunt excluse valurile de căldură.

„După cum s-a mai întâmplat și în alți ani, și în prima decadă a lunii septembrie am mai avut perioade cu val de căldură, cu temperaturi specifice caniculei, deci nu sunt excluse valuri de căldură, doar că vor varia perioade cu temperaturi mai ridicate, cu temperaturi caniculare și perioade cu instabilitate”, a conchis meteorologul ANM, la Euronews Romania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE