Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Duma de Stat va suspenda acordurile între Rusia şi Consiliul Europei

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a suspenda validitatea acordurilor internaţionale între Rusia şi Consiliul Europei.

Acesta este un for paneuropean din care Moscova a fost exclusă după declanşarea campaniei sale militare împotriva Ucrainei, a anunțat EFE, potrivit Agerpres.

Rusia susţine că aceste acorduri şi-au pierdut valabilitatea la 16 martie 2022, după ce comitetul de miniştri al Consiliului a adoptat o rezoluţie de excludere a calităţii sale de membru.

Moscova nu a mai achitat cotizaţia

Din acest motiv, Moscova a încetat să-şi mai achite cotizaţia (33,7 milioane de euro pe an) către această organizaţie din care făcea parte din 1996, ceea ce a obligat-o să introducă un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.

Vladimir Putin a trimis luna trecută un proiect de lege în Dumă privind încetarea respectării tuturor acordurilor respective.

În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko a declarat că Rusia va continua să respecte peste 40 de convenţii şi protocoale ale Consiliului Europei, care nu depind de apartenenţa la acest organism.

”În legătură cu fiecare dintre ele, vom lua o decizie de îndată ce vom considera că este necesar. În caz că vor pune obstacole, bineînţeles că vom ieşi. Pentru noi este o chestiune de principiu, nu vom tolera niciun fel de discriminare”, a spus el.

Cu o zi în urmă, într-o intervenţie în Duma rusă, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia îşi va revizui obligaţiile faţă de organizaţiile internaţionale, indicând că Moscova a decis să-şi suspende plata cotizaţiei în organizaţiile în care îi sunt încălcate drepturile.

”O serie întreagă de acorduri în temeiul cărora se încearcă subminarea drepturilor noastre sunt în curs de revizuire de către guvern, în conformitate cu dreptul tratatelor internaţionale. Aceasta acoperă întregul spectru al obligaţiilor noastre internaţionale”, a afirmat Lavrov.

În declaraţia sa, Serghei Lavrov s-a referit la controversata lege care acordă prioritate Constituţiei ruse faţă de angajamentele asumate prin tratatele internaţionale, notează EFE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE