Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apar magazinele complet automatizate, fără casieri, și în România

Magazinele complet automatizate, fără casieri, ar putea deveni o normalitate și în România. Doi mari retaileri au lansat deja astfel de supermarketuri unde clienții trebuie doar să își aleagă produsele de pe raft și să le plătească direct la casă, exclusiv cu cardul, fără ca produsele să mai fie scanate.

Două magazine complet automatizate, fără casieri, deschise în România

Clienta din imagine a pus toate produsele în coșul de cumpărături, iar la casă, doar le-a plătit.

Client: "Totul scanat, am apăsat un buton și, efectiv, a apărut lista cu toate produsele. De când a apărut partea aceasta cu scanarea produselor de unul singur, prefer să merg acolo și să evit scanarea cu ajutorul cuiva. Consider că este mult mai eficient și mult mai rapid."

Client: "E OK, că scapi mai repede, din punctul ăsta de vedere al timpului, dar eu cred că avem nevoie de partea umană, pentru că mai ceri o informație, mai ai nevoie de altceva și o persoană te poate îndruma foarte repede. Deci dacă mă întrebați, e bine și, și".

Client: "Este foarte ușor. Nu le-am mai scanat. Ne-am obișnuit deja, este foarte bine."

Mircea Bucur, reprezentant magazin: "Nu avem casieri, avem 11 angajați care deservesc clienții, care fac umplerea rafturilor. Avem case de marcat unde se plătește exclusiv cu cardul. Sistemul este format din 523 de camere care monitorizează vectorul care a intrat și îl ajută, identificând produsul pe care el îl preia de pe raft sau din frigider. Avem în jur de 1.000 de senzori. Este la nivel de proiect pilot, învățăm să ne obișnuim cu sistemul."

Ioana Corneev, jurnalist Euronews: "Mi-am ales trei produse care au fost deja scanate cu ajutorul dispozitivelor instalate pe tavanul magazinului și trecute pe un bon virtual. Tot ce am de făcut acum este să merg cu cumpărăturile la casa de marcat pentru a le plăti, fără să mai fie nevoie să le scanez și eu."

Reprezentanții magazinului susțin că, în cazul în care sistemul automatizat se defectează, casele de marcat pot scana în mod clasic produsele clienților.

În România, conceptul magazinelor automatizate este abia la început și este implementat de doi dintre principalii retaileri de pe piață.

La nivel global, o companie multinațională a început să elimine sistemul abia introdus și în România, după mai mulți ani de cercetare. Cauza o reprezintă mutarea costurilor cu personalul către cei care urmăreau imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din magazine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE