Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a depus o contestație la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale 2025. O a doua contestație a fost depusă de Bogdan Ionescu, un avocat din Arad.
Avocatul Bogdan Ionescu: „În ipoteza în care BEC înregistrează candidatura domnului Georgescu, voi sesiza CCR”
Avocatul Bogdan Ionescu a explicat, în direct la Euronews România, că a depus la Biroul Electoral Central o cerere pentru a nu fi înregistrată candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. În cazul în care BEC o va valida, Ionescu susține că se va adresa Curții Constituționale.
„Este tragic, șocant pentru mine ca o persoană cu discursul lui Călin Georgescu să convingă un număr atât de mare de concetățeni. Dau un simplu exemplu frapant: Cum, de exemplu, o femeie de cetățenie română poată să voteze o astfel de persoană, în contextul în care domnul Călin Georgescu a afirmat în multele sale discursuri că feminismul este o mizerie absolută... Dau un exemplu, pe lângă multe discuții legionaroide, antisemite, homofobe și mergând pe acest fir ideatic”, a afirmat avocatul.
Avocatul Bogdan Ionescu: „Călin Georgescu nu îndeplinește toate condițiile de eligibilitate din punct de vedere constituțional”
„Am făcut o cerere și nu o contestație, pentru că nu aveai ce contesta în contextul în care BEC nu s-a pronunțat, prin decizie, dacă a înregistrat sau a înregistrat candidatura domnului Georgescu.
Am făcut o cerere prin care am solicitat Biroului Electoral Central că nu înregistreze candidatura domnului Georgescu pentru o multitudine de motive și această multitudine de motive să le esențializeze... Domnul Georgescu nu îndeplinește toate condițiile de eligibilitate din punct de vedere constituțional”, a afirmat avocatul din Arad.
Bogdan Ionescu a explicat că BEC are un termen de 48 de ore pentru a se pronunța și ia în calcul să se adreseze Curții Constituționale în cazul în care BEC va înregistra candidatura lui Călin Georgescu.
„Nu mă voi rezuma doar la această cerere. În ipoteza în care BEC înregistrează candidatura domnului Georgescu, voi sesiza CCR printr-o contestație”, a afirmat avocatul.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în direct la Euronews România: „În BEC sunt în primul rând cinci judecători. Ei nu sunt simpli registratori”
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat, în direct la Euronews România, că a ținut cont de hotărârea Curții Constituționale care a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale 2024 în momentul în care a contestat candidatura lui Călin Georgescu.
„Răspunsul la această întrebare (dacă au fost depuse contestațiile în termen) o să ni-l dea Biroul Electoral Central și probabil Curtea Constituțională, după aceea, pentru că legea 370/2004 spune că se depun contestații după ce se înregistrează sau nu se înregistrează o candidatură de către BEC.
Această lege este completată de cele două decizii ale Curții Constituționale. Respectiv, prima care anulează înregistrarea candidaturii doamnei Șoșoacă (Diana Șoșoacă, n.rd) în octombrie 2024 pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. Avem și cealaltă decizie a CCR care vizează anularea alegerilor”, a afirmat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA: „Pentru prima dată, în istoria alegerilor prezidențiale din România se ridică problema eligibilității sau criteriilor de constituționalitate”
„Pentru prima dată, în istoria alegerilor prezidențiale din România se ridică problema eligibilității sau criteriilor de constituționalitate care ar trebui să fie îndeplinite de către candidați.
Până în 2024, niciodată nu s-a ridicat această problemă pentru că nu a fost cazul. Dar având candidați extremiști cu un discurs absolut împotriva regimului democratic, al instituțiilor democratice din România, adică în direct conflict cu Constituția, CCR a precizat pentru prima dată că în Constituție există acest standard de constituționalitate pe care candidații trebuie să-l îndeplinească”, a mai spus Pricopie.
Studenți și colaboratori SNSPA au contribuit la contestația împotriva lui Călin Georgescu
„Pe acest motiv, eu am decis, eu mi-am asumat contestația, am semnat-o și am depus-o, dar de muncit au muncit mai mulți colegi de-ai mei, inclusiv studenți și colaboratori din afara SNSPA-ului. Contestația a fost depusă în final, pe persoană fizică, bazându-ne pe faptul că cele două decizii ale CCR creează precedent, creează jurisprudență. Și într-una dintre decizii se spune că toate instituțiile care au atribuții în zona alegerilor prezidențiale trebuie să aplice aceste criterii de constituționalitate, de respect față de principiile Constituției.
E prima dată în istorie când o astfel de contestație va fi judecată și eu cred că trebuie să lăsăm Biroul Electoral Central să decidă, să cântărească și mai departe, în funcție de decizia BEC, evident și alte posibile căi de urmat”, a mai spus Pricopie, la Euronews România.
Rectorul SNSPA, despre activitatea BEC: „Aceste instituții nu trebuie să se reducă la a înregistra documente fără să le și cântărească”
„Legea 370/2004 prevede aceste criterii strict tehnice. CCR însă atrage atenția într-una dintre deciziile de anul trecut că aceste instituții nu trebuie să se reducă la a înregistra documente fără să le și cântărească, în raport cu greutatea principiilor constituționale și cu normele legale.
Să nu uităm că în BEC sunt în primul rând 5 judecători. Ei nu sunt simpli registratori, înregistrează un dosar. Ei sunt o instituție care judecă, care cântărește fiecare piesă în parte, nu numai pe formă, dar și pe fond”, a mai explicat profesorul universitar.
Întrebat când se așteaptă să primească un răspuns, Remus Pricopie a afirmat că acest lucru depinde de analizarea altor contestații și că așteaptă un răspuns din partea BEC.
Contestația se bazează „pe argumente solide de natură constituțională”
Contestația rectorului SNSPA se bazează ”pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, se arată într-un comunicat de presă.
Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:
- verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025.
- respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.
„Mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare”
Remus Pricopie, rector SNSPA: Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.
În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate.
„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate”
Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi.
Călin Georgescu și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale 2025
Candidatul independent Călin Georgescu și-a depus candidatura vineri pentru alegerile prezidențiale 2025. La ieșire de la Biroul Electoral Central, Călin Georgescu a făcut declarații.
„Mi-am depus dosarul de candidatură pe 7 martie 2025, cu peste 324.000 de semnături, din respect față de poporul român care a înțeles că trebuie să-și apere democrația și libera exprimare”, a declarat Georgescu.
Rectorul SNSPA a cerut, în decembrie, reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale
Rectorul SNSPA; Remus Pricopie, a declarat atunci, într-un comunicat de presă, că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral".
În opinia sa, „Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de "zero lei'".