Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperire inedită în Egipt. Mai multe ateliere de mumificare, scoase la suprafață de arheologi

O echipă de arheologi a descoperit mai multe ateliere folosite pentru mumificarea oamenilor şi a animalelor, precum şi încă două morminte în necropola antică din Saqqara, au anunțat oficialii egipteni, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, a explicat că au fost dezgropate două ateliere mari pentru îmbălsămare ce datează din perioada celei de-a 30-a dinastii (380-343 î.Hr) şi respectiv din cea a dinastiei Ptolemeice (305-30 î.Hr).

Descoperirile au fost făcute, după ce arheologii au făcut săpături timp de un an. Şantierul arheologic se află în apropierea sanctuarului zeiţei Bastet, unde se află şi catacombele pisicilor mumificate, la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo, notează sursa citată.

VEZI GALERIA
6 imagini

sursă foto din galerie: AP

De asemenea, în aceeași zonă au fost descoperite în 2019 sute de statuete şi rămăşiţe ale unor animale mumificate.

"Am descoperit ateliere de îmbălsămare, unul pentru oameni şi unul pentru animale. Am descoperit toate uneltele pe care le foloseau (în procesul de mumificare) în vremuri străvechi" a declarat Waziri, potrivit reuters.

Ingredientul folosit de egipteni pentru mumificare

În ambele ateliere au fost descoperite paturi din piatră, vase ceramice şi vase rituale, sare natron (carbonat hidratat natural de sodiu). Acesta este unul dintre principalele ingrediente folosite de egipteni la mumificare.

Săpăturile au dus la descoperirea a două mici morminte, vechi de 4.400 şi respectiv 3.400 de ani, în care se află rămăşiţele a doi preoţi, Ne Hesut Ba din perioada dinastiei a 5-a a Vechiului Regat şi respectiv Men Kheber din perioada celei de-a 18-a dinastii.

Inscripţii cu privire la agricultură, vânătoare şi alte activităţi zilnice au fost descoperite pe pereţii mormântului lui Ne Hesut Ba, în timp ce în celălalt mormânt au fost gravate scene din viaţa preotului Men Kheber.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE