Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii de externe ai UE, inclusiv cel român, critică declarația ambasadorului chinez care a spus că ţările fostei URSS nu sunt suverane

Intervievat de postul francez LCI, ambasadorul Lu Shaye a spus ca ţările fostei URSS "nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană".

Referitor la peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, el a spus: "Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice", relatează Agerpres.

Reacțiile miniștrilor de Externe ai UE

Declarațiile acestuia au fost calificate drept inacceptabile de mai mulți miniştri de externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

”Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine'', a spus ministrul de externe ceh Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea CAE.

Omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, a afirmat că remarci precum cele ale ambasadorului Lu Shaye sunt ''complet inacceptabile'' şi a precizat că cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, foste republici din URSS - îi vor convoca pe ambasadorii chinezi de la Tallinn, Riga şi Vilnius pentru clarificări.

Ministrul de externe italian Antonio Tajani a declarat că nu este de acord cu comentariile ambasadorului chinez, în timp ce omologul luxemburghez Jean Asselborn a calificat remarcile diplomatului chinez drept o ''boacănă'', subliniind că trebuie depuse eforturi pentru calmarea situaţiei create.

Franţa, Ucraina şi statele baltice şi-au exprimat stupoarea în urma comentariilor lui Lu Shaye.

Bogdan Aurescu a condamnat ferm declarațiile ambasadorului chinez

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu a exprimat, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, ”condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice”.

Republica Moldova: ”Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii”

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranităţii fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice, transmite luni Radio Chişinău.

"Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială", arată un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Reacția Chinei: Respectăm suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor

După declarațiile ambasadorului, China a transmis că respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, precum şi scopurile şi principiile Cartei ONU. Mesajul a fost transmis de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Mao Ning, precizând că remarcile sale referitoare la suveranitate reprezintă poziţia oficială a guvernului chinez.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a insistat luni că "după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective" şi că "după stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalităţii pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare". 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE