Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu este bine să călătorești în luna august, în Italia. Ce este Ferragosto, cel mai mare festival de vară din Italia

În Italia, luna august este oficial destinată sezonului vacanțelor. În timp ce turiștii se îngrămădesc în orașe precum Veneția și Roma, italienii se îndreaptă spre mare.

Vacanța de vară pe plajă este sacră și multe afaceri din întreaga țară se închid timp de săptămâni. Pauza culminează pe 15 august cu Ferragosto, o sărbătoare națională majoră.

Dacă veți călători în Italia în timpul festivităților, există o mulțime de evenimente la care să participați.

Dar merită, de asemenea, să știți care sunt locurile pe care trebuie să le evitați dacă doriți să scăpați de aglomerație, potrivit Euronews Travel.

Ce este sărbătoarea italiană Ferragosto?

Sărbătoarea Ferragosto din 15 august marchează apogeul verii în Italia.

Sărbătoarea își are originea în Feriae Augusti, festivalul împăratului Augustus, înființat în 18 î.Hr. Sub domnia sa, 1 august a fost declarată zi de odihnă pentru muncitorii din sectorul agricol după munca din lunile precedente.

În jurul anului 5 d.Hr., Biserica Catolică a simțit nevoia de a da o tentă religioasă acestei festivități și a mutat data la 15 august, data sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Până de curând, aproape toate magazinele și industriile din Italia se închideau pe toată durata lunii august și se producea un exod în masă spre mare.

Acum, întreprinderile limitează închiderile la aproximativ două săptămâni, dar rămâne una dintre cele mai importante sărbători din Italia.

Cum sărbătoresc italienii Ferragosto?

Cel mai tradițional mod de a sărbători Ferragosto este de a evada la plajă. Multe gospodării se retrag pe litoral pe toată durata lunii august, iar ziua de 15 marchează punctul culminant al sărbătorii.

Se obișnuiește ca în ziua de Ferragosto să se organizeze un mare grătar sau un prânz în aer liber pe plajă cu familia și prietenii.

Această practică își are originile în timpul regimului fascist din Italia. În anii 1920, guvernul a organizat excursii de Ferragosto pe plajă. Ei au stabilit călătorii feroviare speciale la preț redus spre litoral, astfel încât chiar și clasele muncitoare să își poată permite o excursie.

Cu toate acestea, deoarece excursiile organizate nu implicau mâncare, a devenit un obicei să aducă un prânz la pachet. Acesta a evoluat într-o masă extravagantă care implică adesea preparate surprinzător de grele, cum ar fi paste la cuptor și legume umplute.

Totul este închis în Italia în luna august?

Deși cândva ar fi fost o provocare să găsești un restaurant deschis într-un oraș în jurul Ferragosto, nu mai este cazul.

Multe afaceri încă închid, dar o creștere a numărului de vizitatori de vară înseamnă că restaurantele, barurile, gelateria și atracțiile turistice rămân în mod normal deschise.

De fapt, o serie de orașe organizează acum evenimente pe tot parcursul lunii august pentru a răspunde creșterii turismului. Unele, cum ar fi Roma și Bologna, au amenajat cinematografe în aer liber, în timp ce în orașul Bari din Apulia se organizează un festival de jazz și în Macerata, în Le Marche, un festival de operă.

Pe 27 august, Melpignano, în Puglia, găzduiește Noaptea Tarantei, un festival care celebrează muzica și dansul popular tradițional. În Siena, celebra cursă de cai Palio are loc pe 16 august.

Majoritatea atracțiilor turistice majore rămân deschise, inclusiv galeria Uffizi din Florența și Palatul Ducal din Veneția. Una dintre puținele excepții este reprezentată de Muzeele Vaticanului, care sunt închise pe 15 august.

Cum să nu călătorești în Italia în luna august

Cea mai mare greșeală de călătorie pe care trebuie să o faci în august este să conduci. Cu oamenii care se duc și se întorc de la mare, drumurile din Italia sunt un coșmar în jurul Ferragosto.

Autostrăzile devin mult mai aglomerate, iar pe drumurile mai mici care duc spre locurile de vacanță de pe coastă se produc adesea ambuteiaje majore.

În fiecare an, guvernul italian emite avertismente de călătorie pentru a-i ajuta pe conducătorii auto să evite orele de vârf. Acesta publică un calendar care codifică zilele prin culori în funcție de intensitatea traficului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE