Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Danone, dat în judecată de activiștii de mediu. ONG-urile acuză grupul că nu renunță la ambalajele de plastic

Danone a fost dat în judecată în Franța de către mai multe ONG-uri, care acuză gigantul din domeniul alimentar că nu reduce utilizarea ambalajelor din plastic. Organizațiile spun că grupul are o datorie, potrivit legii franceze, pe care nu o respectă. De partea sa, compania susține că gestionează atent riscurile de mediu și că până în 2025 va folosi doar ambalajele sale reciclabile sau compostabile.

Activiștii îi cer unui judecător să forțeze compania să introducă ceea ce ei numesc o „strategie de deplastificare.” Și o acuză că nu face suficiente eforturi pentru a rezolva problema volumelor mari de deșeuri nocive pe care le creează. Acțiunea în instanță a fost posibilă datorită unei legi din 2017 privind „datoria de vigilență”, care a deschis calea pentru o audiere în fața Curții judiciare din Paris.

Sebastien Mabile, avocatul ONG-urilor: „Danone păstrează tăcerea totală în privința riscurilor pe care le prezintă utilizarea plasticului asupra mediului și asupra sănătății oamenilor, care sunt totuși riscuri considerabile. Au o gravitate extremă și un grad mare de probabilitate. Și sunt riscuri la scară globală, cu o poluare care este ireversibilă, deoarece plasticul nu poate fi îndepărtat din mediu.”

Grupul a fost foarte surprins. Danone și-a stabilit drept obiectiv ca până în anul 2025 să folosească doar ambalaje 100% reciclabile, reutilizabile sau compostabile. ONG-urile consideră însă că acest lucru nu este suficient, ci este necesar ca răul să fie tăiat la rădăcină, prin renunțarea la plastic într-o măsură cât mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE