Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Daniel Duggan, fostul pilot american de avioane de luptă care a instruit ilegal piloți chinezi, poate fi extrădat. Riscă până la 60 de ani de închisoare

Un fost pilot american de avioane de luptă, Daniel Duggan (55 de ani), poate fi extrădat din Australia în SUA. Decizia a fost pronunțată de justiția australiană, țară în care se află Duggan de mulți ani.

El este acuzat că a instruit, în urmă cu mai bine de un deceniu, piloți militari chinezi să aterizeze pe portavioane. Duggan este acuzat de trafic de arme și spălare de bani care rezultă din pregătirea piloților de vânătoare chinezi, așa cum se arată în rechizitoriul care scoate la iveală sume de bani pe care Duggan le-a primit în 2011 și 2012 pentru antrenarea acelor piloți la o academie de zboruri de test "cu sediul în Africa de Sud și cu prezență în Republica Populară Chineză".

Daniel Duggan e acuzat că a instruit ilegal piloți chinezi

Duggan, care se află în arest în Australia de 19 luni, este tată a șase copii, toți cu cetățenie australiană și cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.

El are 15 zile la dispoziție pentru a solicita o revizuire a deciziei în instanța federală, iar procurorul general al Australiei va avea decizia finală. Duggan a negat în mod constant acuzațiile împotriva sa, despre care spune că sunt motivate politic și a susținut că rechizitoriul este plin de "jumătăți de adevăr, minciuni și exagerări grosolane".

Solicitarea de extrădare a fost făcută de americani. Fostul pilot al Marinei SUA riscă o pedeapsă de până la 60 de ani de închisoare, conform publicației The Guardian. Duggan, care nu are antecedente penale nicăieri în lume, este încarcerat în condiții de "izolare semnificativă" în Australia, pentru că este considerat "deținut cu risc ridicat".

În decizia sa oficială, magistratul Daniel Reiss a scris: "Domnul Duggan nu a formulat nicio obiecție la extrădare și nu a prezentat nicio documentație care ar putea susține o astfel de obiecție. Domnul Duggan nu a convins instanța că sunt motive substanțiale pentru a crede că există o obiecție la extrădare în legătură cu infracțiunile. Concluzionez că domnul Duggan este eligibil pentru extrădare în SUA".

La audieri, au fost prezenți la tribunal zeci de susținători ai lui Duggan, iar audierile nu au început până când aceștia nu au fost îndepărtați. Soția lui Daniel Duggan, Saffrine, a spus că va continua să lupte pentru această cauză.

Cine este Daniel Duggan

Daniel Duggan a fost pilot de avioane de vânătoare și instructor. El a stat 13 ani în Marina Militară americană, până în 2002, când a părăsit-o având gradul de maior. Din 2005 până în 2014, a locuit în Australia, acolo unde a fondat o afacere care le oferea clienților zboruri de agrement cu avioane militare de antrenament. Acolo ar fi avut loc acele antrenamente pentru piloții militari chinezi, iar oficialii americani spun că nu a existat permisiunea lor, cu toate că avocații lui Duggan au susținut că nu există nicio dovadă că piloții pe care i-a antrenat erau militari și că Duggan nu mai era cetățean american când s-a întâmplat totul. SUA au contestat aceste afirmații.

  • Cazul lui Duggan a determinat țări precum Australia și Marea Britanie să-și avertizeze personalul forțelor aeriene să nu facă astfel de "contracte profitabile pentru puteri străine".

În 2014, el s-a mutat în Beijing, unde a lucrat ca și consultant pe probleme de aviație și și-a vândut acea companie. În China, Duggan a făcut un parteneriat cu chinezul Su Bin, iar cei doi au lucrat pentru o școală de zbor din Africa de Sud. Acolo, ei aduceau chinezi din Armata Chineză de Eliberare a Poporului să urmeze cursuri de zbor la acea companie. Chinezul Su Bin a fost arestat în 2016, în SUA, pentru rolul său într-un caz care a implicat furtul designului unor avioane militare americane. În același an, la Beijing, Duggan a renunțat la cetățenia ameicană, dar a cerut ca decizia să i se aplice retroactiv, cu începere din 2012.

Din 2017, Duggan a fost director general al unei companii de consultanță, cu accent pe industria aviației din China, până la dizolvarea acesteia, din 2020. Duggan a continuat să lucreze în China înainte de a reveni în Australia, acolo unde a fost arestat, în noiembrie 2022, în baza unui mandat american de arestare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE