Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește bonusul acordat pentru cumpărarea unei mașini electrice în Franța. Subvenția e mai mică decât în România

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o serie de măsuri pentru a sprijini cumpărarea de mașini electrice, înaintea deschiderii Salonului Auto de la Paris. Francezii cu venituri modeste vor beneficia de un bonus ecologic în valoare de 7.000 de euro. Suma este mai mică decât cea alocată de România care acordă prin „Programul Rabla” vouchere de peste 10.000 de euro pentru a încuraja cumpărarea de vehicule electrice.

Într-un interviu acordat duminică publicației franceze Les Echos, Emmanuel Macron a afirmat că statul francez va crește de la 6.000 la 7.000 de euro.

„Pentru că dorim să facem mașinile electrice tuturor, vom crește bonusul ecologic de la 6.000 la 7.000 de euro pentru jumătate dintre gospodării, cele mai modeste”, a declarat președintele francez.

Acordarea acestor bonusuri a contribuit la dezvoltarea pieței mașinilor electrice în mai multe țări. Cu toate acestea, vehiculele cu motoare electrice sunt în continuare mai scumpe decât cele pe benzină sau motorină. Potrivit publicației Le Figaro, numeroase guverne au scăzut deja valoarea acestor bonusuri.

De exemplu, în Franța, ecobonusul este valabil pentru cumpărarea de mașini cu un preț mai mic de 47.000 de euro, fie că sunt autoturisme electrice din clasa compactă sau SUV-uri, precum Renault Mégane sau la Peugeot e-2008. Subvenția nu se aplică, însă, pentru cumpărarea unei mașini Tesla care are un preț de pornire de aproape 51.000 de euro pentru o variantă de bază Tesla Model 3.

În schimb, coaliția de guvernare din Germania a decis scăderea valorii subvențiilor pentru achiziționarea de mașini electrice. Astfel, începând din 2023, subvenția va scădea de la 6.000 de euro la 4.500 de euro pentru automobilele electrice cu un preț de achiziție mai mic de 40.000 de euro. În schimb, bonusul pentru modelele premium care au un preț peste acest prag va scădea la 3.000 de euro de la 5.000 de euro.

În România, persoanele care cumpără mașini electrice pot primi un bonus în valoare de 10.000 de euro prin Programul Rabla Plus.

Emmanuel Macron, despre sprijinirea cumpărării de mașini electrice. „Apăr cu fermitate o preferinţă europeană în acest dosar”

Preşedintele francez Emmanuel Macron preconizează un "sprijin puternic" şi "cât mai curând posibil" pentru industria europeană de automobile în faţa Chinei şi Statelor Unite.

„Apăr cu fermitate o preferinţă europeană în acest dosar şi un sprijin puternic pentru sectorul auto. Trebuie să ne asumăm asta şi trebuie să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat şeful statului francez.

„Americanii cumpără american şi desfăşoară o strategie foarte ofensivă de ajutoare de stat", a explicat Emmanuel Macron. "Chinezii îşi închid piaţa. Nu putem fi singurul spaţiu, cel mai virtuos pe plan climatic, care consideră că nu există preferinţă europeană", a adăugat Macron.

Preşedintele francez a fost prezent luni la deschiderea Salonului Auto de la Paris. La ediția din 2022, vor fi prezenţi un număr mare de producători chinezi care doresc să-şi lanseze modelele electrice pe piaţa europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE