Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc ratele românilor de la 1 octombrie. Dobânda IRCC a ajuns la 4.06%

Banca Națională a României a anunțat noul IRCC pentru trimestrul 3 din acest an. IRCC este indicatorul în funcție de care se calcuează ratele creditelor cu dobândă variabilă, acordate după luna mai 2019. Creșterea este semnificativă, de la 2,65% la 4.06%.

În ultimele 10 luni, inflația a erodat constant veniturile românilor, iar cei care au credite cu dobândă variabilă au fost mai afectați.

La nivel zilnic, IRCC a crescut în utlimele luni. La fel și ROBOR la 3 luni, folosit pentru credite mai vechi. Însă avantajul este că IRCC este calculat ca medie ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața interbancară pe un trimestru.

Evoluția pentru cei care au credite legate la IRCC creșterea este semnificativă. Cine a luat anul trecut un credit ipotecar avea un IRCC de 1,08%. Iar acum a depășit 4%. ROBOR a crescut mai accelerat, iar acum este undeva la 8%.

Facem calcule. Din octombrie, rata unui credit cu dobândă variabilă legat la IRCC va crește cu 220 de lei, și va depăși 1.500 de lei. Este vorba de un credit Noua Casă, de 250 de mii de lei.

Potrivit estimărilor, de la începutul anului viitor, IRCC va ajunge la 5,7%. Iar rata creditului se va majora cu aproape 500 de lei față de niveul actual. Trebuie spus că la indicator adăugați 2-3% pentru a obține dobânda anuală efectivă. Soluția pentru cei care sunt afectați de creștere, spun specialiștii, ar fi refinanțarea creditului cu dobândă fixă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE