Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc prețurile în toate domeniile. Rezultatele unui sondaj INS

Prețurile vor continua să crească în primele trei luni ale anului, sunt de părere managerii din toate domeniile economiei, care au participat la un sondaj realizat de Institutul Național de Statistică. Nu au spus cât de mult, dar este cert că inflația este o realitate de mai bine de un an. Până la primăvară, sunt așteptate și disponibilizări, dar sunt și companii care plănuiesc să facă recrutări.

Urmează încă trei luni de scumpiri, nu numai în magazine. La creșteri de prețuri se așteaptă întreg mediul de afaceri, și aici ne referim atât la companiile din industria prelucrătoare și construcții, cât și la comerțul cu amănuntul și servicii. Prețuri mari vom avea de altfel, tot anul, potrivit estimărilor oficiale, dar inflația ar putea să scadă sub 10% la finele lui 2023.

Nu sunt vești bune nici la capitolul angajări. În construcții, un domeniu sezonier, managerii vor renunța la o parte dintre angajați. În industria prelucrătoare, comerț și servicii, nu sunt așteptate disponibilizări, ba chiar se vor recruta oameni, cum este cazul retailului.

În schimb, activitatea se va reduce vizibil în câteva domenii. Pe șantiere, firesc, nu se va mai munci ca în sezonul cald. Iar în magazine, patronii se așteaptă să aibă o cerere mai mică, după un sfârșit de an bun.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative din toate domeniile analizate. Din domeniul industriei prelucrătoare au participat aproape 2.300 de agenţi economici, peste 1.300 firme din construcţii, aproape 2.600 din comerţul cu amănuntul și aproximativ 2.900 de companii din sectorul serviciilor. Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de plus minus 5% la nivel total de sector.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE