Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozi pentru obținerea permiselor de ședere. Procedura de reînnoire a actelor poate dura chiar și câteva luni

Sute de oameni stau zilnic în fața Inspectoratului General pentru Imigrări. Oamenii vin și la 3 dimineața pentru a prinde loc, iar dacă se programează, de multe ori nu se ține cont de orar. Reînnoirea permiselor de ședere este o procedură care durează uneori chiar și câteva luni.

Laurențiu este din Republica Moldova. Din luna septembrie face demersuri pentru a-și reînnoi permisul de ședere. Dacă până pe 31 decembrie nu va intra în legalitate, va fi nevoit să iasă din România pentru 3 luni și va pierde cursurile de la facultate.

Laurențiu – student din Republica Moldova: „Eu personal sunt de la 3:30 dimineața aici, am venit cu autobuzul de noapte. De 3 luni aștept, niciun răspuns, nimic. E în curs de verificare și absolut niciun răspuns. Fără niciun permis de ședere nu pot să mă angajez nicăieri, am nevoie de bani, sunt student.”

Sute de oameni vin cu noaptea-n cap pentru a prinde un loc pe listele de intrare în Inspectorat. Cei care se programează spun că de cele mai multe ori nu se ține cont de ore, în special din cauza celor care depun mai multe dosare .

Mihailo (Serbia): „Nu sunt organizați. Mi-au dat o programare greșită, deci trebuie să mă întorc mâine, pentru că a fost o eroare în sistem. “

De aceleași probleme se lovesc și străinii care și-au întemeiat o familie în România

Dacă nu dețin un permis de ședere, nu pot sta alături de cei dragi mai mult de 90 de zile.

„Puteți vedea. Sunt niște condiții inumane. Stai aici ore întregi în frig și nimeni nu-și face treaba. Sunt aici pentru permisul de ședere. Soția mea este din România, eu nu sunt din România, familia mea locuiește aici și vreau să petrec timp cu ei, iată de ce sunt aici”.

Maria Cristea, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări: „Una dintre cauzele care au dus la formarea cozilor este aceea că se aproprie sărbătorile de iarnă, iar străinii doresc să-și reglementeze obținerea permisului de ședere, fără a obține în prealabil o programare în vederea depunerii documentelor, pentru a le fi facilitată întoarcerea în țara natală.“

Potrivit datelor Organizației Internaționale de Migrație, în anul 2015 în România se înregistrau 281.000 de străini în România. Numărul a crescut până la 700.000 de imigranți în anul 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE