Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord pune din nou pe jar comunitatea internațională. Phenianul ar intenționa să efectueze un nou test nuclear

Oficiali de rang înalt din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia s-au întâlni vineri, la Seul, pentru a discuta despre situația din Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul s-ar pregăti să efectueze în perioada următoare un test nuclear.

După reuniune, reprezentatul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord, Sung Kim, și omologii săi sud-coreeanul Kim Gunn și japonezul Funakoshi Takehiro au declarat că Phenianul pregăteşte poligonul Punggye-ri pentru ceea ce ar urma să fie al şaptelea test nuclear nord-coreean, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Ne pregătim pentru orice eventualitate, în strânsă coordonare cu aliaţii noştrii japonezi şi sud-coreeni”, a declarat Sung Kim.

Phenianul sfidează regimul sancțiunilor

Anul acesta, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice, încălcând astfel regimul de sancţiuni impus de ONU. Ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord a fost cel din 2017.

„Vrem să spunem clar Phenianului că activităţile sale ilegale şi destabilizatoare au consecinţe şi că aceste activităţi nu vor fi acceptate ca normale de către comunitatea internaţională”, a adăugat reprezentantul Washingtonului.

La rândul său, Kim Gunn a spus că insistenţa Nordului pentru a obţine „arme nucleare va duce doar la consolidarea mijloacelor noastre de descurajare”.

„Drumul pe care Phenianul porneşte în prezent are o singură destinaţie inevitabilă: reducerea securităţii pentru însăşi Coreea de Nord”, a subliniat diplomatul sud-coreean. Totodată, reprezentantul Japoniei, Funakoshi Takehiro, a insistat pe nevoia de coordonare, promiţând „consolidarea descurajării regionale, inclusiv prin cooperare trilaterală în domeniul securităţii”.

Săptămâna trecută, Statele Unite au cerut ONU impunerea de noi sancţiuni regimului de la Phenian după testele cu rachete balistice. Cu toate acestea, China şi Rusia au făcut uz de dreptul lor de veto în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE