Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii care nu îi văd pe părinți nici măcar în vacanță. 36% dintre părinții plecați în străinătate la muncă nu se întorc acasă în vacanță

Peste o treime dintre părinții plecați în străinătate nu vor reveni în țară pentru a-și petrece vacanța de vară alături de copiii lor. Motivul principal invocat este lipsa banilor. Aproximativ 14% dintre copiii din România au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Experții spun că de cele mai multe ori intervin sentimente de abandon sau vinovăție în rândul celor mici.

Corina are 13 ani și locuiește cu bunicii. Părinții ei s-au despărțit și lucrează în țări diferite. Cel mai important pentru ei a fost ca ea să își continue educația. Cu mama ei se întâlnește în fiecare lună, dar tatăl ei, mutat în Londra de aproape 8 ani, nu a mai fost în România de mai bine de 4 ani.

Corina, elevă: Ultima oară a venit de sărbătorile de iarnă să le petrecem împreună. Și nu știu când o să vină din nou înapoi pentru că îi este și lui greu acolo cu locul de muncă și salariul… deci nu se știe când o să ne vedem din nou fizic.

Aproape jumătate dintre părinții care lucrează în străinătate nu vor veni în țară pentru a-și petrece vacanța cu cei mici. Motivele principale sunt lipsa banilor și lipsa posibilității de a-și lua concedii în perioada verii.

Corina îi vede acum pe bunici ca pe niște părinți. Ei sunt cei care o susțin necontenit.

Bunica Corinei: La început să știți că a fost greu că se uita la fiecare copil și îi vedea cu părinții și vă închipuiți că în parcurile astea când vezi doi părinți, copii cu părinți, ți-e greu. Dar noi am încercat și eu, și soțul să o facem să nu simtă lipsa.

Un studiu Salvați Copiii arată că 45% dintre copii vorbesc zilnic cu părinții plecați în străinătate, 32% vorbesc o dată la două trei zile, iar 7% de câteva ori pe lună sau chiar mai rar.

Anca Stamin, Director Programe Salvați Copiii: Este foarte important să comunice cu copiii, chiar dacă sunt la distanță, astfel încât distanța să fie doar fizică, nu și emoțională, să comunice constant, să comunice onest, să nu le facă promisiuni pe care nu și le pot respecta.

Corina, elevă: Vorbim prin messenger, și ne auzim o dată sau de două ori la o săptămână sau două. Depinde. Deoarece programele noastre sunt super diferite. Acum vara am reușit să vorbim mai okay, dar tot nu prea deoarece el e cu munca, eu cu școala, învățatul.

În România, peste 500.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați în străinătate

Anca Stamin, Director Programe Salvați Copiii: Putem vorbi despre sentimente de abandon pe care le resimt copiii, mai ales în situația în care plecarea este la vârste mici ale copiilor, despre sentimente de vinovăție, care sunt accentuate de faptul că părinții evidențiază că pleacă pentru binele lor, al copiilor.

Corina este elevă de nota 10 și premiantă la școală. Când va fi mare, vrea să ajute la rândul ei copiii care nu au părinții lângă ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE