Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de droguri poate fi prevenit. Specialiștii Antidrog au prezentat studenților riscurile acestui viciu

Prevenția și informarea sunt principalele căi prin care poate fi combătut consumul de droguri în înstituțiile de învățâmânt.

Mai ales că fenomenul a luat o amploare fără precedent în ultima vreme. Pentru că în categoriile vulnerabile intră și studenții, oficialii Agenției Naționale Antidrog au ținut un curs interactiv la Universitatea Politehnica din București despre riscurile prezentate de aceste substanțe cu efect psihoactiv, dar și tehnicile prin care pot fi depistați consumatorii.

Studenții politehniști au asistat la un curs interactiv despre modul în care sunt testate persoanele care consumă droguri, dar și despre senzațiile negative produse de aceste substanțe.

Argumentele specialiștilor au fost suficiente pentru cei prezenți

Cursul de prevenire a consumului de droguri de mare risc a fost inițiat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea Politehnica din București, împreună cu specialiștii de la Agenția Națională Antidrog.

”Consumul de droguri reprezintă o realitate dură, cu efecte nocive, și uitându-ne numai la statisticile din ultimul an, din 2022, descoperim faptul că cea mai mare rată de consum este în rândul tinerilor.

Ori studenții noștri întră tocmai în acest grup foarte vulnerabil în privnța consumului de droguri, dar și efectele acesteia. Pot să le distrugă sănătatea. Pot să aibă efecte din punct de vedere psihologic, dar și consecințe din punct de vedere legal, juridic.”, Nicoleta Lițoiu - director Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din UPB.

Drogurile reprezintă a doua cea mai mare afacere ilegală la nivel mondial, care produce anual aproximativ 3 mii de miliarde de dolari. Iar flagelul afectează tot mai serios și România.

În România, categoriile de vârstă cele mai vulnerabile sunt între 24 și 34 de ani. Iar în rândul populației active numărul s-a triplat în ultimele două decenii.

Ministerul Educației a venit recent cu un pachet de măsuri privind combaterea consumului de droguri în școli. Cele mai importante sunt instruirea profesorilor în privința identificării simptomelor consumatorilor de droguri, monitorizarea cu sisteme de supraveghere audio-video, dar și cursuri de prevenție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE