Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE Zborurile de la Brașov nu se mai suspendă. Dan Air, compania care operează cursele, spune că sunt îndeplinite condițiile de siguranță

Publicat de: Euronews
27/06/2023 , 21:06

Zborurile de la Brașov nu se mai suspendă

Singura companie care operează zborurile de pe Aeroportul Ghimbav din Brașov, proaspăt inaugurat, anunță că își va continua programul de zbor.

Reprezentanții companiei spun că problema care viza îndepărtarea păsărilor din zonă a fost rezolvată, iar pentru lipsa organizațiilor de întreținere, încă se așteaptă un răspuns de la autorități.

Cele două probleme au fost invocate de operator ca inacceptabile pentru siguranța zborurilor. Acesta a acuzat Romatsa, compania care se ocupă de siguranța traficului aerian, că ar fi ținut prea mult în aer o aeronavă care se pregătea de aterizare. În replică, Romatsa a susținut că a respectat procedurile și nu a periclitat siguranța pasagerilor. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Compania Dan Air anunțase cu o zi în urmă că vrea suspendarea operării zborurilor de pe aeroportul Braşov, din cauza lipsei infrastructurii necesare, au anunţat reprezentanţii companiei.

"Decizia vine pe fondul lipsei infrastructurii necesare pentru a asigura deservirea în condiţii rezonabile a aeronavelor noastre", precizează sursa citată.

Compania Dan Air este singura care operează în prezent pe Aeroportul din Braşov.

Ce nemuțumiri are compania

Reprezentanţii companiei au semnalat, spre exemplu, în urmă cu trei zile, o întârziere de şase ore a cursei Braşov-Londra-Braşov, deoarece aeronava Dan Air "a întâmpinat o ingestie la motor a unor păsări", ceea ce a impus controale tehnice amănunţite. Însă, conform unui comunicat al companiei, deoarece pe aeroportul Braşov nu există nicio organizaţie de întreţinere, a fost nevoie să se apeleze la companii din Craiova şi Bucureşti pentru a remedia situaţia, intervenţia organizaţiilor suport fiind îngreunată de distanţa mare de deplasare.

Totodată, în urmă cu 10 zile, compania semnala, printr-un comunicat, că ROMATSA - furnizorul de servicii de trafic aerian, poate asigura servicii de trafic aerian doar pentru 12 ore pe zi.

"În primul rând, turnul virtual de la aeroportul Braşov putea să fie arondat acolo unde este cel mai mare număr de controlori (în speţă la Bucureşti) pentru a putea asigura cele două zboruri zilnice Dan Air, nefiind o încărcătură semnificativă pentru controlorii de trafic de acolo, ei gestionând sute de zboruri pe zi la Otopeni.

În schimb, au ales să aloce turnul virtual de unde este controlat aeroportul Braşov celor de la aeroportul Arad, un aeroport în moarte clinică de foarte mulţi ani şi care evident are un număr redus de personal.

Nu înţelegem care a fost fundamentul unei astfel de decizii, dar aceasta este prima greşeală dintr-un lanţ lung de greşeli făcute de autorităţi. Încă de la început, autorităţile s-au auto-limitat, cu toate că orice aeroport nou, pentru a fi atractiv pentru operatori, trebuie să aibă un program generos, permiţând minim două curse pe zi, dus-întors, fapt care nu este posibil în momentul de faţă, întrucât aeroportul Braşov nu a permis niciunei organizaţii de întreţinere aeronave să vină pe Braşov.

Acesta este şi motivul pentru care Dan Air leagă programul Braşovului de Bucureşti, întrucât doar la Bucureşti putem fi deserviţi de o organizaţie de întreţinere care să facă controalele zilnice necesare menţinerii stării de navigabilitate ale aeronavei.(...) Ne punem şi noi aceeaşi întrebare ca toată lumea: de ce aeroportul Arad care nu are curse regulate este deschis non stop, în timp ce aeroportul Braşov (controlat de turnul de la Arad) se închide la ora 19:00, cu toate că acesta ar beneficia de cursele regulate Dan Air", se menţiona în comunicat.

Dan Air este o companie privată, cu 100% capital românesc, fiind înfiinţată de comandantul Dan Iuhaş în anul 2017. Compania operează de circa 5 ani pentru companii de renume din Europa şi Orientul Mijlociu, precum Air Serbia, TUI, Transavia, Wizz air, Jazeera Airways etc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE