Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compania Apple, somată să oprească vânzarea de iPhone 12 din cauza nivelului ridicat de radiații

O agenție guvernamentală din Franța a anunțat că smartphone-ul iPhone 12 a expus utilizatorii la nivel ridicat de radiații electromagnetice, motiv pentru care a solicitat companiei Apple să-l retragă de la vânzare începând de săptămâna aceasta, relatează Euronews.com.

Agenția Națională a Frecvențelor (ANFR) a cerut companiei Apple ”să implementeze toate măsurile pentru a remedia rapid aceste nereguli” ori compania va trebui să retragă toate telefoanele aflate deja la vânzare în Franța.

Instituția are printre responsabilități monitorizarea echipamentelor radio și a expunerii publicului la unde electromagnetice. Specialiștii ANFR au verificat rata specifică de absorbție (SAR - specific absorption rate) în cazul a 141 de telefoane comercializate în Franța, printre acestea numărându-se și iPhone 12 produs de compania Apple.

Rata de absorbţie specifică (SAR) măsoară rata cu care energia undei de radiofrecvenţă este absorbită de corpul uman. 

Reprezentanții agenției franceze spun că vor verifica dacă acest model de telefon mai este vândut în Franța. De altfel, mai multe magazine online au retras de la vânzare, începând de miercuri, telefoanele iPhone 12.

"Pentru telefoanele deja vândute, Apple trebuie să ia măsuri cât mai curând posibil pentru a aduce telefoanele afectate în conformitate cu reglementările. În caz contrar, va fi de datoria Apple să le recheme la service”, se arată într-un comunicat al ANFR.

De altfel, Jean-Noël Barrot, ministrul francez responsabil cu Digitalizarea, a scris că nivelul de radiații electromagnetice se poate modifica după lansarea telefonului pe piață, în funcție de acualizări.

"Nivelurile de unde electromagnetice emise de smartphone-uri pot varia în timpul unei actualizări de software. Este fără îndoială din cauza unei actualizări realizate după lansarea sa ce a făcut ca iPhone 12 să depășească nivelul autorizat. Și este o simplă actualizare care îl va readuce în conformitate", a scris el.

Reprezentanții companiei Apple au precizat că modelele iPhone 12 au respectat reglementările și standardele în privința indicelui SAR și că au contestat rezultatul verificărilor realizate de ANFR.

Motivul pentru care Franța cere retragerea de la vânzare a iPhone 12

Agenția guvernamentală franceză a anunțat că nivelul de radiații emis de telefoanele iPhone 12 a fost analizat atât la nivelul corpului, atunci când dispozitivul este ținut în mână sau în buzunar, precum și când se află la o distanță de cinci milimetri.

Limita de radiații electromagnetice în cazul unui telefon este de 4 wați pe kilogram (W/kg), însă în cazul iPhone 12 nivelul de radiații depistat a fost de 5,74 W/kg, au avertizat oficialii francezi. În schimb, telefonul nu a depășit limita maximă admisă atunci când a fost folosit la distanță.

Nivelul este "de peste zece ori mai mic decât cel la care ar reprezenta un risc pentru sănătate. Dar regula este regulă: Apple trebuie să se conformeze", a scris Barrot pe platforma de socializare X (fosta Twitter).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE