Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului: „Tot acum ne amintim de Pogromul de la Bucureşti”

Marcel Ciolacu a transmis, cu ocazia Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului, că „rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă şi promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o ţară democratică şi europeană”.

Ciolacu: „Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la Bucureşti”

Premierul a mai amintit, printre altele, de încercările repetate ale legionarilor de intimidare şi excludere a comunităţilor evreieşti din societate, care s-au materializat, în România, în acţiuni violente, distructive şi ucigaşe.

„Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la Bucureşti, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura şi antisemitismul care au înveninat un întreg sistem şi au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri şi atacuri asupra proprietăţilor şi sinagogilor. Toate aceste acţiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităţilor evreieşti din ţara noastră, în care libertăţile şi drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, transmite Ciolacu în mesajul său, conform Agerpres.

M. Ciolacu: „Demararea predării disciplinei 'Istoria Evreilor. Holocaustul', obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important”

Ciolacu a precizat și cât de importanţă este combaterea oricărei forme de negare a Holocaustului.

„Ne revine obligaţia, faţă de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocităţi greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului şi de a promova educaţia, ca mijloc esenţial de progres şi de cultivare a toleranţei”.

„Demararea predării disciplinei 'Istoria Evreilor. Holocaustul', obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educaţiei despre ceea ce a însemnat Holocaustul şi consolidării conştiinţei civice în rândul tinerilor”, a mai precizat premierul României.

Nicolae Ciucă: „În prezent, asistăm din nou la promovarea discursului agresiv al urii”

Și Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj pe Facebook în contextul zilei de azi.

Nicolae Ciucă: „În prezent, asistăm din nou la promovarea discursului agresiv al urii care duce, întotdeauna, la dezbinare, intoleranţă şi distrugere. Avem datoria de a lupta, neobosit, împotriva antisemitismului, xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare şi discurs extremist”.

„Doar compasiunea, toleranţa, precum şi respectul pentru viaţa şi drepturile omului pot fi fundament pentru o lume liberă de ură şi cruzime”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE