Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu anunță sesiune extraordinară a Parlamentului. Va fi discutată legea care va permite eutanasirea sau împușcarea urșilor din „zonele cu risc foarte mare”

Ciolacu a anunțat că partidul pe care îl conduce va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a discuta și adopta o nouă lege privind gestionarea populației de urși.

Decizia vine după incidentul tragic în care o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Ursul a fost ulterior împușcat, deoarece era agresiv și nu se îndepărta de corpul victimei.

Ciolacu a subliniat că măsurile propuse nu vor viza neapărat împușcarea urșilor, ci mai degrabă o selecție în zonele periculoase, pe baza avertizărilor primite de la primari, pădurari și localnici. El a menționat că a discutat deja cu ministrul Mediului și alți experți în domeniu, subliniind că urșii coboară în zonele locuite din cauza suprapopulării și a lipsei hranei.

Măsura poate fi adoptată doar prin Parlament

De asemenea, premierul a discutat cu președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și a decis că o astfel de măsură poate fi adoptată doar prin Parlament. Ca urmare, va fi inițiat un proiect de lege care va fi supus dezbaterii într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

"Nu neapărat împuşcaţi, să facă o selecţie acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmaţi prin primari, prin pădurari, prin localnici. Am vorbit şi cu domnul ministru al Mediului, am vorbit şi cu cei mai implicaţi şi mai ştiutori în domeniu. Este o aglomeraţie în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă şi de asta coboară. Am vorbit şi cu domnul Simonis, domnul preşedinte al Camerei, pentru că o astfel de măsură nu se poate decât prin Parlament. Şi, după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă şi vom cere o sesiune extraordinară ca să o trecem prin Parlament", a declarat Ciolacu.

Premierul a făcut precizările la finalul evenimentului de deschidere a depozitului automatizat PepsiCo situat în localitatea Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce un urs a ucis, marţi, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, animalul fiind apoi împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE