Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Wopke Hoekstra, omul care ar putea prelua vicepreşedinţia CE după plecarea lui Frans Timmermans

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat vineri că sprijină candidatura ministrului său de externe, Wopke Hoekstra, la succesiunea lui Frans Timmermans ca vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru acţiune climatică, informează AFP.

Cariera politică a lui Wopke Hoekstra

În 2011 Hoekstra a reușit să se impună în alegeri pe listele CDA (Christen-Democratisch Appèl), devenind cel mai tânăr membru al Senatului olandez, iar apoi cariera sa politică a  cunoscut o ascensiune treptată. Hoekstra este unul dintre apropiații lui Mark Rutte, acesta din urmă susținându-l pentru diverse funcții publice. De pildă, între 2017 și 2022 Hoekstra a servit în funcția de ministru de Finanțe al Olandei, în cabinetul condus de premierul Mark Rutte.

La nivel european Hoekstra și-a exprimat scepticismul cu privire la reforma zonei euro, afirmând că mai întâi este necesară o disciplină bugetară în alte state europene din zona euro. În al patrulea cabinet condus de Mark Rutte, Hoekstra va fi numit ministru al Afacerilor Externe, funcție pe care și-o asumă din 2022 până în prezent.

Posibil succesor al lui Timmermans

Timmermans şi-a prezentat marţi demisia din CE, urmând să fie ocupe prima poziţie pe lista social-democraţilor şi ecologiştilor la alegerile anticipate care vor avea loc în Olanda în noiembrie.

"Cred ca avem un candidat bun cu Hoekstra", a spus Rutte într-o conferinţă de presă.

Guvernul olandez actual asigură interimatul după ce a demisionat în iulie, în urma unor dispute legate de politica privind migraţia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE