Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET | Veronica Dragalin, procuror-șef anticorupție în Republica Moldova, după ce a făcut carieră în SUA

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, este invitata jurnalistului Vitalie Cojocari, la Euronews România, în jurnalul de la ora 16. După o carieră apreciată în Statele Unite, unde a fost procuroare adjunctă în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, vrea să soluționeze marile dosare de corupție în care statul moldovean a fost prejudiciat cu miliarde de dolari.

Din 15 iunie, Veronica Dragalin conduce Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.

„În câteva luni de când am fost numită în calitate de Șefă a Procuraturii Anticorupție trăiesc provocarea de a pune în practică toată experiența mea, acumulată în Statele Unite, mai mult, cu cea mai sinceră dedicație încerc să contribui ca activitatea PA să fie una transparentă, angajată în acțiuni concrete și să respecte egalitatea. Principii esențiale pentru actul justiției și pentru ca cetățenii să aibă încredere în această instituție”, a scris Veronica Dragalin, pe Facebook.

Veronica Dragalin vrea combaterea corupției după modelul DNA

Șefa Procuraturii Anticorupție a explicat cum instituția pe care o conduce ar putea deveni la fel de eficientă ca Direcția Națională Anticorupție din România.

„Dacă legea din 2016 ar fi fost aplicată, Procuratura anticorupție ar fi fost la fel de eficientă ca Direcția anticorupție din România. Dacă vrem rezultate, înseamnă că avem nevoie de instrumentele necesare. Avem nevoie de ofițeri capabili să asculte telefoanele, să efectueze supravegherea. Eu, în calitate de șef al Procuraturii anticorupție, cred că ar trebui să avem un rol mai activ”, a declarat Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit Radio Chișinău.

Marile dosare de corupție, în vizorul Veronicăi Dragalin

Veronica Dragalin a afirmat că Procuratura Anticorupție are în vizor marile dosare de corupție care au adus prejudicii bugetului și securității Republicii Moldova.

„Statul are de recuperat multe fonduri. Vorbim de frauda bancară (de 1 miliard de dolari din 2014) și „Laundromatul” (spălarea a peste 22 miliarde de dolari prin bănci moldovenești)”. (...) Instituțiile de control ale statului, în special conducerea acestora actuală și fostă, vor fi în vizorul nostru. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare”, a precizat noua șefă a Procuraturii Anticorupție din Moldova, conform DW.

Veronica Dragalin, dinstinsă în SUA cu premiul directorului FBI

Veronica Dragalin a avut o carieră apreciată în Statele Unite, unde a fost procuroare adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, potrivit Anticoruptie.md.

Pe parcursul carierei sale, a obținut mai multe distincții, precum premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili şi Premiul Directorului FBI. De asemenea, ea a fost nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

În copilărie, Dragalin a emigrat cu familia sa în Italia, Germania, apoi în SUA, unde a ajuns la vârsta de 11 ani. În 2008, a absolvit Facultatea de Biologie şi Chimie a Universității din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, Facultatea de Drept a Universității din Virginia.

Viorica Dragalin vorbeşte, pe lângă limba maternă – română -, cinci limbi străine: engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE