Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la curățător, la antrenor la Cupa Mondială: Cine este Hervé Renard, selecționerul care a făcut istorie cu echipa Arabiei Saudite

Arabia Saudită a obținut marți o victorie istorică la Cupa Mondială din Qatar în fața Argentinei lui Lionel Messi. Saudiții au câștigat partida cu 2 – 1, producând astfel prima mare surpriză a competiției. În spatele acestei performanțe se află antrenorul francez Hervé Renard, cel care a preluat echipa în 2019.

Cariera lui Hervé Renard

Născut în a Aix-les-Bains, Hervé Renard și-a început cariera de jucător ca fundaș, evoluând pentru mai multe echipe de club franceze, între anii ’80 – ’90. În 1998 o accidentare la genunchi avea să-i pună capăt carierei de jucător, așa cum notează euronews.com.

După ce și-a încheiat cariera de jucător, Hervé Renard va antrena o mică echipă de fotbal din sudul Franței, SC Draguignan, având totodată un job de curățător. În cele din urmă, Renard își va deschide propria companie de curățenie.

După ce va conduce mai multe echipe de club mici, Hervé Renard se va remarca în 2012, atunci când acesta a câștigat Cupa Africii pe Națiuni cu echipa națională a Zambiei. Mai apoi, în 2015 Hervé Renard va câștiga din nou trofeul, de data aceasta din postura de selecționer al Coastei de Fildeș. În acest fel, Hervé Renard devenea primul antrenor care câștiga de două ori Cupa Africii pe Națiuni, cu două echipe diferite.

În 2016 Hervé Renard va prelua echipa națională a Marocului, pe care o va duce la Cupa Mondială din Rusia în 2018, după o absență de 20 de ani de la un Campionat Mondial. Aici Marocul a obținut un singur punct, reușind o remiză cu echipa națională a Spaniei.

După Campionatul Mondial din Rusia, Hervé Renard devine, în 2019, antrenorul Arabiei Saudite, obținând probabil cel mai important rezultat din cariera sa: o victorie în fața Argentinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE