Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci articole cu care să îți începi ziua

De două ori pe zi, de la orele 8.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un digest al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Stare de război în Israel, după atacul Hamas. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

  • Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat oameni înarmați care au traversat granița cu un baraj puternic de rachete din Fâșia Gaza, potrivit Reuters.
  • Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.
  • O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu şi problema palestiniană va avea loc duminică, în urma violenţelor dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite AFP.

Citește mai mult despre atacul provocat de gruparea palestiniană Hamas și ce măsuri a luat armata israeliană.

Iată ce prevede următorul plan pe cinci ani al UE: migrație, apărare, competitivitate

  • Ce direcții ar trebui să ia Uniunea Europeană în următorii cinci ani? Aceasta este întrebarea cu care liderii au început, vineri, în cadrul summitului lor informal de la Granada.
  • Declarația aprobată de toți liderii la finalul reuniunii Consiliului European din orașul andaluz enumeră ca priorități ale UE pentru viitor pregătirea blocului pentru a primi noi membri, migrația și consolidarea "rezilienței" blocului, în special în domeniul apărării și al competitivității.
  • Dar summitul a fost, de asemenea, o dovadă a cât de aprinse vor fi unele dintre dezbaterile din jurul Agendei strategice în anii următori, deoarece Ungaria și Polonia au refuzat să susțină un set de concluzii care includea un paragraf privind migrația.

Citește mai mult despre planul Uniunii Europene pe următorii cinci ani.

TVA la locuințe crește la 9%, de la 1 ianuarie. Cât vor plăti în plus românii pentru un apartament

  • Tranzacțiile cu locuințe noi, apartamente sau case, pentru care în prezent se aplică cota redusă de 5% TVA, vor trece la o cotă de TVA de 9%.
  • Astfel, dacă vreți să achiziționați o casă pentru prima dată, un apartament de 100mp costă 500.000 de lei fără TVA. În momentul de față TVA este de 5%, dar de la 1 ianuarie TVA va fi de 9%.
  • Asta înseamnă că prețul crește de la 520.000 de lei, la 540.000 de lei cu TVA de 9%.

Citește mai multe informații despre prețurile apartamentelor din 2024.

Vremea se va răci drastic. Temperaturile vor scădea și cu zece grade în unele regiuni

  • Octombrie, a doua lună de toamnă, a venit cu temperaturi suprinzător de ridicate pentru această perioadă.
  • Însă vremea se va răci accentuat în perioada următoare, temperaturile vor cobărî chiar și cu zece grade, în unele regiuni.
  • Luni răcirea se va resimți în toată țara, astfel încât temperaturile maxime se vor situa la valori între 10-12 grade prin estul Transilvaniei, în Maramureș, în nordul Moldovei, la cel mult 18-19 grade, în partea de sut a teritoriului.

Citește mai mult despre ce au spus meteorlogii despre vreme pentru următoarea perioadă.

Adrian Câciu: Nu riscăm să pierdem bani europeni

  • Adrian Câciu spune că România nu riscă să piardă bani europeni, ci riscă o amendă dacă nu se face nimic legat de ceea ce înseamnă consolidarea fiscal-bugetară.
  • El a fost întrebat de presă, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD, dacă România riscă să piardă bani europeni în următoarea perioadă.
  • El a adăugat că, la acest moment, toată Europa are o problemă din perspectivă economică, dar ţara noastră reuşeşte să aibă în continuare creştere economică.

Citește mai mult despre declarațiile ministrului Fondurilor Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE