Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău face „apel la calm”, după declarațiile legate de o posibilă invazie a Rusiei

Rusia ar plănui să atace Republica Moldova în următoarele luni „fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie”, susține directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chisinău, Alexandru Musteața. Ulterior acestor declarații, acesta a revenit cu precizări și a făcut „apel la calm”, explicând că „informațiile pe care le deține Serviciul de Informații și securitate împreună cu partenerii indică asupra faptului că, în 2023, putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest”.

20/12/2022 , 11:17

UPDATE: Precizările SIS după declarațiile lui Musteața

După interviul acordat de Alexandru Musteața la TVR Moldova, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu recizări.

„În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina.

Solicităm respectuos reprezentanților mass-media să includă precizarea SIS în materialele publicate la acest subiect”.

Ulterior interviului, tot într-o intervenție la TVR Moldova, Alexandru Musteața a făcut „un apel la calm” după declarațiile sale.

„În primul rând vreau să fac un mic apel la calm către cetățeni ori azi a fost așa un mic val de discuții în societate, privind modul cum au fost interpretate declarațiile mele. (...) Federația Rusă va încerca o nouă ofensivă spre vest, ofensiva spre vest presupune că au un obiectiv clar încotro sau cum vor să continue lupta, acest obiectiv ei și l-au setat încă pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci până azi. Obiectivul Federației Ruse de a continua ofensiva spre vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei. (...) Informațiile pe care le deține Serviciul de Informații și securitate împreună cu partenerii indică asupra faptului că, în 2023, putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest”, a spus șeful SIS, potrivit agora.md.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat șeful SIS, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Potrivit lui Alexandru Musteața, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

Luna trecută, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în zona de nord a localităţii Naslavcea din Republica Moldova, aflată la graniţa cu Ucraina. Nu au fost raportate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuinţe din Naslavcea au fost sparte.

Incidentul a reprezentat un atac indirect asupra Republicii Moldova, a declarat la Euronews, Iulian Groza, președintele Institutului pentru Politici Europene și fost ministru adjunct de Externe al Republicii Moldova.

Acest incident este o chestiune care nu putea fi evitată, având în vedere că Rusia în ultima lună a încălcat spațiul nostru aerian, cu rachetele de croazieră, nu doar spațiul arian, ci și statutul de neutralitate. Republica Moldova a menționat în repetate rânduri că Rusia este statul agresor care duce războiul în Ucraina, dar a încălcat și spațiul nostru”, a explicat Iulian Groza, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe de la Chișinău, președintele Institutului pentru Politici Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE