Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Celebra operă de artă cu banane a lui Maurizio Cattelan, mâncată de un vizitator al unui muzeu din Seul

Imaginați-vă scena: Ți-e foame și muzeul pe care îl vizitezi are o banană lipită pe perete. La naiba cu arta. Dă stomacului ceea ce vrea

Când vă gândiți la o masă scumpă, probabil că vă trece prin minte o masă de trei stele Michelin sau o felie de friptură Wagyu perfect gătită, cu o porție de caviar Beluga, într-un restaurant de lux din Dubai.

Dar un student sud-coreean a mâncat o banană care ar putea fi cea mai scumpă poftă pe care și-a permis-o vreodată.

Într-adevăr, Noh Huyn-soo, student la arte la Universitatea Națională din Seul, a mâncat o banană care făcea parte dintr-o viziunea artistului italian Maurizio Cattelan.

Lucrarea intitulată "Comedian", care face parte din expoziția "WE" a lui Cattelan, a constat într-o banană coaptă lipită cu bandă adezivă pe un perete de la Leeum Musuem of Art din Seul.

Se pare că studentul a desprins banana, a decojit-o și a mâncat-o fără rușine. Apoi a pus coaja de banană înapoi pe perete, folosind banda adezivă. Când muzeul i-a cerut explicații, acesta a răspuns că îi era foame, deoarece nu a luat micul dejun.

Ulterior, muzeul a plasat o nouă banană în același loc (lucru care se face la fiecare trei zile, conform instrucțiunilor lui Cattelan, indiferent de gesturile nepăsătoare ale studenților flămânzi) și a declarat presei că nu va cere daune împotriva studentului.

Un radio local i-a cerut lui Noh să detalieze actul, iar studentul a spus că acțiunile sale pot fi interpretate și ca artă. El a declarat că a văzut opera lui Cattelan ca pe o rebeliune împotriva unei anumite autorități.

"Ar putea exista o altă rebeliune împotriva rebeliunii", a spus el. "Deteriorarea unei opere de artă ar putea fi văzută și ca o operă de artă, m-am gândit că ar fi interesant...". Nu este lipită acolo pentru a fi mâncată?".

Când i s-a povestit despre incident, Cattelan a răspuns: "Nu, nu, nu: "Nici o problemă".

La urma urmei, nu este prima dată când bananele folosite pentru lucrările lui Cattelan au fost mâncate de un vizitator. În 2019, artistul de performance David Datuna a smuls banana de pe perete după ce opera de artă a fost vândută pentru 120.000 de dolari (aproximativ 109.000 de euro) la Art Basel din Miami.

Un videoclip cu Datuna mâncând banana a devenit viral pe rețelele de socializare.

Banana a fost înlocuită rapid și nu s-a luat nicio altă măsură.

Prima expoziție personală a lui Maurizio Cattelan în Coreea de Sud la Leeum va avea loc până la 16 iulie. Poate luați o gustare înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE