Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai scump contract de autostradă din România. 5,3 miliarde de lei pentru Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești

Contractul pentru proiectarea și execuția celui mai lung tronson al Autostrăzii Sibiu-Pitești, de 37,4 kilometri lungime a fost semnat, luni. Valoarea contractului pentru lotul 3 Cornetu-Tigveni este de 5,3 miliarde de lei, fără TVA, sumă finanțată din fonduri europene nerambursabile.

Acesta este cel mai mare contract pentru o autostradă din România. Noul tronson va avea 95 de noduri și pasaje, un tunel cu două galerii, dar și un ecoduct.

Pentru proiectare, Astaldi/Webuild, constructorul italian care a câștigat licitația, are la dispoziție un an, iar pentru execuție aproape patru ani. Lucrările vor avea o garanție de 10 ani. 

Constructorul italian mai lucrează și pe lotul 5 al Autostrăzii de pe Valea Oltului, între Curtea de Argeș și Pitești. După un an de la deschiderea șantierului, tronsonul de 30 de kilometri are întârzieri față de graficul de execuție.

„Odată cu semnarea acestui contract pe lotul 3 Sibiu-Pitești, toate cele cinci secțiuni ale autostrăzii A1 Sibiu-Pitești au câștigători desemnați. Una dintre ele, secțiunea 1 de la Sibiu la Boița, ne așteptăm ca la finalul acestui an să fie dată în circulație. Într-un final, cu foarte mare întârziere, după zeci de ani, vom avea prima autostradă care va traversa Carpații. Lotul 3 e cel mai dificil dintre cele cinci. E un proiect care se lasă așteptat de prea multă vreme. Acum începe să se vadă <<luminița de la capătul tunelului>>, folosindu-mă de faptul că pe acest traseu se străbat mult munții și avem multe viaducte și tot felul de construcții”, a transmis Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la conferința de presă de la semnarea contractului pentru autostrada A1.

Astăzi se lansează în licitație trei din cele patru loturi ale autostrăzii Sibiu-Făgăraș, de asemenea, se trimite documentația, spre avizare la ANAP, pentru ultima secțiune din A7, prevăzută la finanțare în PNRR, anume de la Focșani, la Bacău, iar până la finalul săptămânii CNAIR va desemna câștigătorii pe două dintre cele patru loturi pe A7, de la Buzău la Focșani, a mai anunțat Sorin Grindeanu.

Care este stadiul autostrăzii A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă de luni, despre situația contractelor pentru autostrada A7. Acesta transmite că este optimist, în legătură cu construirea autostrăzii.

„Tot ce ține de A7 în acest moment se află în faze diferite de licitație. Vom menține acest ritm, astfel încât borna prevăzută în PNRR pentru la anul, adică semnarea a cel puțin 50% dintre contractele prevăzute în PNRR să fie prevăzute cu un an mai repede. Sunt optimist. Sunt lucrări direct de execuție, ceea ce va duce la o implementare mult mai rapidă. Traversarea Carpaților pe autostradă vrem să nu fie un vis foarte îndepărtat”, spune Sorin Grindeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE