Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai fragmentat parlament din Bulgaria. Șapte partide politice vor intra în legislativ

Șapte partide vor intra în parlamentul bulgar după al patrulea scrutin din ultimele 18 luni. Partidul conservator al fostului premier Boyko Borissov conduce, conform exit-pollurilor. Dintre toate formațiunile, partidele naționaliste pro-ruse înregistrează cea mai mare creștere în preferințele alegătorilor.

Partidul lui Borisov este creditat cu aproximativ 25% din voturi, conform sondajelor de la ieșirea de la urnă, urmat de formațiunea reformistă a rivalului său, Kiril Petkov. Astfel, devine din ce în ce mai clar că Bulgaria va avea cel mai fragmentat parlament din istorie, iar comentariile făcute de partidele cheie în perioada premergătoare votului oferă puține speranțe de formare a unei majorități stabile în parlament.

„Vă mulțumim pentru sprijin și îi sfătuim pe toți colegii, politicienii, să se gândească bine înainte de a face declarații”, a spus Tomislav Donchev, reprezentant al partidului conservator GERB.

Liderul partidului rival al lui Kiril Petkov, numit „Noi continuăm schimbarea”, a cerut câștigătorului să formeze un guvern. În același timp, Petkov a declarat că nu va guverna niciodată împreună cu partidul contracandidat.

„Ne așteptăm la o iarnă dificilă. Aș dori să urez succes partidului GERB în formarea unui guvern, succesul lor este un succes pentru toți bulgarii”, a mai spus Tomislav Donchev.

„Avem valori pe care nu le vom trăda, avem alegători și am făcut promisiuni pe care le vom respecta”, a spus Kiril Petkov, lider al partidului „Noi continuăm schimbarea”.

Partidul naționalist "Renașterea" al lui Kostadin Kostadinov și-a dublat rezultatul în mai puțin de un an. Formațiunea este cunoscută ca fiind profund pro-rusă.

„Da, bineînțeles că este posibil să avem un guvern. Partidele din parlament, în afară de Renașterea, nu au linii de demarcație, cu excepția personalității, dar când vor fi chemate la ambasada americană nu vor avea nicio problemă în a le depăși”, a spus Kostadin Kostadinov, lider al partidului “Renașterea”.

În funcție de rezultate, un alt partid pro-rus ar putea intra în parlamentul bulgar. Numit „Ascensiunea bulgară”, formațiunea aparține fostului prim-ministru al guvernului interimar, care a fost demis din funcție în guvernul lui Kiril Petkov deoarece a numit războiul din Ucraina „o operațiune militară specială”.  

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE