Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Încoronarea Regelui Charles al III-lea, nou capitol al monarhiei britanice

Milioane de oameni din întreaga lume au urmărit funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Suverana britanică a fost înmormântată luni, alături de soțul ei, Prinţul Philip, la Capela Memorială de la Castelul Windsor. În Regatul Unit începe un nou capitol: domnia Regelui Charles al III-lea.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a îndoliat milioane de britanici, iar funeraliile celui mai longeviv suveran au devenit un eveniment diplomatic la nivel nivel planetar, în condițiile în care sute de șefi de stat, de Guvern și capete încoronate au condus-o pe ultimul drum.

Când va avea loc încoronarea Regelui Charles al III-lea

După moartea Reginei Elisabeta III-lea, Charles, fostul Prinț de Wales, a moștenit tronul, fiind primul în linia de succesiune. Încoronarea sa va avea loc, cel mai probabil, în primăvara sau vara anului 2023, scrie The Guardian.

În ultimii 900 de ani, încă din domnia Regelui William Cuceritorul, ceremonialul de încoronare este oficiat în catedrala Westminster Abbey.

Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este eveniment marcant pentru Marea Britanie, care este o monarhie constituțională. Guvernul de la Londra alocă fonduri pentru organizarea ceremoniei și alege inclusiv lista invitaților.

Cu toate acestea, tradiția spune că noul suveran este încoronat, numai după o perioadă de doliu, în semn de respect față de regretata Regină. Mai mult, organizarea unui astfel de ceremonii implică pregătiri minuțioase, arată The Telegraph.

Potrivit istoricilor, Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată pe 2 iunie 1953, la mai mult de un an de la accederea la tron, pe 6 februarie 1952.

Ce va implica procesul oficial de încoronare

Încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi organizată, în conformitate cu viziunea noului suveran pentru promovarea unei monarhii moderne. Succesorul Reginei Elisabeta a II-a va fi uns rege alături de Camilla, Regina consort.

Potrivit surselor citate de publicația The Telegraph, ceremonia oficială de încoronare va fi una restrânsă, de scurtă durată și mai puțin costisitoare decât cea a Reginei Elisabeta a II-a. La eveniment ar urma să participe reprezentanți ai mai multor culte, din dorința noului monarh de a fi reflectată diversitatea etnică a Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea va depune jurământul cerut de statut, iar din ceremonialul încoronării nu vor lipsi ceremoniile oficiate cu prilejul funeraliilor Reginei, precum ungerea cu uleiul special, înmânarea globului și încoronarea propriu-zisă de către arhiepiscopul de Canterbury.

Ce coroană va purta Regele Charles al III-lea

Noul suveran va purta Coroana Sfântului Eduard, considerată piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei Regatului Unit, ce datează din 1661. Este realizată din aur masiv, parte a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei, care este decorată cu 444 de pietre prețioase, inclusiv rubine, safire și turmaline, dar și catifea și blană. Coroana cântărește 2,23 de kilograme și este purtată de monarh doar în momentul încoronării.

Pe lângă coroana imperială de stat, Regele Charles al III-lea va purta înelul de încoronare, care va fi plasat pe al patrulea deget de la mâna dreaptă a monarhului.

Inelul este folosit din 1831 și este realizat din safire cu rubine în formă de cruce, ce reprezintă crucea Sfântului Gheorghe și steagul scoțian.

De asemenea, noului monarh i se va înmâna un sceptru ce datează din 1661 și care a fost folosit la fiecare încoronare. În 1910, Regele George al V-lea i-a adăugat diamantul Cullinan I, o piatră de 530,2 carate tăiată din diamantul Cullinan, de 3.106 carate, o nestemată dezgropată în Africa de Sud în 1905.

De asemenea, Regele Charles va primi două brățări de aur ce simbolizează legătura monarhului cu poporul britanic.

Unde va locui Regele Charles alături de Camilla, Regina consort

Potrivit The Guardian, aproape 100 de angajați ai Clarence House, reședința oficială în care au locuit Charles și Camilla până la moartea Reginei, au fost înștiințați că și-ar putea pierde locurile de muncă, în condițiile în care Regele se va stabili în altă locuință.

Deocamdată, nu se cunoaște unde se va muta noul monarh. Regina Elisabeta a II-a deținea mai multe reședințe, inclusiv Palatul Buckingham, Castelul Balmoral și Castelul Castle.

Până în acest moment, nu a fost făcut un anunț oficial în acest sens, însă este de așteptat ca noul monarh să locuiască la Palatul Buckingham, un simbol important al monarhiei britanice.

Palatul Buckingham este în plină reabilitare. Lucrările de aproape 369 de milioane de lire sterline sunt realizate din banii contribuabililor britanici și ar urma să fie finalizate în 2027.

Ce se va schimba în Marea Britanie în domnia Regelui Charles al III-lea

Pentru că Marea Britanie este o monarhie constituțională, Regele Charles al III-lea nu poate produce mari schimbări, în condițiile în care Parlamentul ales prin vot este puterea legislativă. În acest sistem, monarhul va rămân neutru din punct de vedere politic, cu toate că fiul Reginei Elisabeta a II-a este cunoscut pentru implicarea în mai multe cauze umanitare, inclusiv în acțiuni pentru combaterea crizei generate de schimbările climatice.

Mai mult, presa britanică scrie că Regele Charles ar dori o familie regală, cu un număr scăzut de membri și ar urma să ia decizii pentru a diminua alocările bugetare în acest sens.

Un domeniu important va fi cel al modernizării relațiilor cu statele ce fac parte din Commonwealth. Cu prilejul unei reuniuni a Comunității Națiunilor, Charles a afirmat că dorința sa este de a aprofunda propria sa înțelegere „a impactului durabil al sclaviei".

Charles a mai comentat anterior, la un summit al Commonwealth, dorința sa de a "aprofunda propria mea înțelegere a impactului durabil al sclaviei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE