Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun sportivii români care au participat la jocurile Invictus: Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat

Echipa Invictus România s-a întors cu 14 medalii de la Jocurile paralimpice militare de la Dusseldorf. Militarii răniți pe câmpurile de luptă au câștigat 4 medalii de aur, 5 de argint și 5 de bronz.

Trei dintre cele patru medalii de aur obținute la Invictus Games 2023 au fost la proba tir cu arcul și una dintre ele la proba canotaj în sală. La ediția de anul acesta, 20 de sportivi români au concurat la opt discipline sportive.

Echipa Armatei României a participat anul acesta pentru a patra oară la Jocurile Invictus, o competiție internațională lansată oficial de Prințul Harry de Wales al Marii Britanii, în 2014. La edițiile anterioare, echipele de militari români au obținut 26 de medalii.

”Mulți dintre competitorii români s-au întâlnit cu prințul Harry și nu doar la Dusseldorf, la toate edițiile Invictus, pentru că el este cel care a venit cu ideea de a aduce aceste jocuri în Europa”, a declarat maior Ion Gabriel - coordonator proiect Invictus România.

Cum au aflat sportivii români de proiectul Invictus

”În cazul meu practicam sport, dar nu de performanță. Eram legitimat la o echipă de fotbal la mine în Giurgiu, aveam condiție fizică, dar incidentul m-a blocat cumva. În anul 2009 am participat la o misiune în Afganistan iar în urma unui atac cu rachetă am fost rănit și am fost transferat în Germania, la un spital de specialitate, nu am vrut să mai continui misiunea, am petrecut în Germania trei luni, după care au urmat opt luni de recuperare la noi în țară.

Cam după un an de zile am putut merge din nou. Starea fizică nu îmi permitea să fac sport și cumva am rămas în munca de birou, am fost încadrat pe o funcție neluptătoare, iar în 2018 a venit această șansă pentru noi toți. Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat după incident. Am fost tras în această mișcare atât de importantă pentru noi, să facem sport, să ne recuperăm prin sport.”, a declarat plutonier major Marius Taifas.

”În anul 2011 m-am îmbolnăvit de leucemie în Afganistan, iar la fel ca și colegii mei am fost evacuat în Germania, unde am petrecut trei ani pentru transplant și recuperare. În proiect am fost atras de un coleg care mi-a spus să vin în acest proiect pentru că e un proiect care ne poate ajuta să ne depășim fricile, traumele și să încercăm să mergem mai departe.

Am participat și la Sidney, invitat de un coleg și am văzut ce am simțiti acolo. Am spus că vreau să fac parte din proiectul acesta și am reușit. Anul acesta am fost și căpitanul echipei. Toată lumea a reușit în acest eveniment.”, a spus plutonierul adjutant (în retragere) Florin Boc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE