Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce efecte are războiul Israel-Hamas asupra economiei israeliene. JPMorgan face previziuni pesimiste

Produsul intern brut al Israelului ar putea să se contracte cu 11% în ritm anual, în ultimul trimestru din 2023, pe fondul escaladării războiului împotriva grupării Hamas, arată estimările realizate de banca americană JPMorgan Chase & Co.

Analiștii JPMorgan au evidențiat că prognozele iniţiale ale băncii americane privind impactul războiului asupra economiei israliene au fost "mult prea optimiste”, reiese într-un raport datat 27 octombrie.

Noile prognoze au fost făcute publice la aproape 24 de ore după ce Israelul a început invazia terestră în Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că urmează o campanie "lungă şi dificilă", relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

Aceasta este cea mai pesimistă estimare publicată de o mare bancă de pe Wall Street.

Cum este afectată Bursa de la Tel Aviv de războiul Israel-Hamas

Cu toate acestea, investitorii au vândut masiv active israeliene, iar indicele principal al bursei de la Tel Aviv a înregistrat o scădere de 1% începând cu data de 7 octombrie, data la care a început conflictul Israe-Hamas.

De asemenea, moneda israeliană a coborât la cea mai redusă valoare de după 2012.

Potrivit sursei citate, prognoza referitoare la contracţia de 11% în perioada octombrie-decembrie 2023 se raportează la trimestrul al treilea și este ajustată în funcţie de factorii sezonieri.

Pe ansamblul anului 2023, analiştii de la JPMorgan mizează pe un avans al PIB-ului Israelului de 2,5%, urmat de o creştere de 2% în 2024.

Cu toate acestea, "riscurile sunt orientate în jos", avertizează analiştii. Aceştia adaugă că "evaluarea impactului războiului asupra economiei Israelului rămâne o sarcină dificilă atât din cauza incertitudinii foarte mari referitoare la amploarea şi durata conflictului, precum şi a lipsei de date detaliate".

Ce efecte au avut conflictele precedente asupra economiei Israelului

Recentele conflicte ale Israelului, inclusiv cel cu Hamas din 2014, care a durat doar câteva săptămâni, precum şi războiului din 2006 cu Hezbollah, "abia au afectat activitatea economică", au explicat analiştii.

În schimb, ”actualul război a avut un impact mult mai mare asupra securităţii interne şi încrederii", sunt de părere experţii de la JPMorgan.

Numărul morţilor este deja mai mare decât cel înregistrat în conflictele menţionate anterior. De asemenea, Guvernul condus de Netanyahu a mobilizat aproximativ 350.000 de rezervişti, cel mai mare număr din istoria Israelului, de la începutul războiului. Este vorba de o cifră echivalentă cu 5% din forţa de muncă a Israelului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE