Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce au lăsat în urmă atacurile Hamas. În kibutz-ul Be'eri oamenii continuă să își caute rudele ucise

La aproape două săptămâni de la atacul terorist Hamas din 7 octombrie, trupele israeliene își consolidează prezența în sudul țării. Campați la doar câțiva kilometri de Fâșia Gaza, rezerviștii israelieni se pregătesc de ofensiva terestră asupra enclavei palestiniene conduse de Hamas.

Maior Marcus Sheff, Purtător de cuvânt al IDF: „Aceștia sunt soldați rezerviști care își pregătesc tancurile, în cazul în care guvernul decide orice etapă următoare a operațiunilor. Ei și-au lăsat familiile, casele, pentru a face ceea ce este necesar”.

Baza este amplasată la marginea kibbutzului Be'eri, deja cunoscut ca unul dintre cele mai afectate de atacurile Hamas. Accesul presei în sat e limitat la vizitele oficiale organizate de armata și guvernul israelian. Zona este considerată în continuare riscantă.

10% dintre cei 1100 de locuitori ai kibbutzului au fost uciși

Echipele organizației de căutare și salvare Zaka sunt încă șocate de ceea ce au găsit după ce satul a fost reocupat de forțele israeliene. Incendieri, torturi, mutilări, violuri - mărturiile lor sunt cumplite.

Yossi Landau, Comandant pentru sudul Israelului, Zaka: „În prima casă în care am intrat am văzut un cuplu, tată și mamă, cu mâinile legate la spate și torturați, cu bucăți din corp tăiate când erau încă în viață. În partea cealaltă, doi copii, băiat și fată, de 6 și 7 ani, în aceeași poziție, torturați, în mijloc e masa unde teroriștii stăteau și mâncau”.

Rami Gold a fost printre primii care au intervenit și s-a ocupat de securitatea din Be'eri. A făcut parte dintr-un mic grup de oameni care a apărat cu pușca satul împotriva atacatorilor Hamas timp de 12 ore, înainte ca armata israeliană să poată ajunge aici să lupte. Casa sa e una dintre numeroasele care au fost distruse. Îi cunoștea pe mulți dintre localnicii măcelăriți de atacatori.

Rami Gold, locuitor din Be'eri: „Acum îi îngropăm din oră în oră într-un cimitir temporar de la un kibbutz din apropiere, nu îi putem îngropa aici. O parte a poveștii care îmi este mai ușor să o zic, este tăria noastră. Ne vom întoarce acasă și vom reconstrui totul. Și ne vom relua viața”.

25 % dintre casele din kibbutz nu mai pot fi reparate. Fără îndoială, va dura ceva timp până când supraviețuitorii se vor putea întoarce la cele care sunt încă în stare bună.

Mai mult de 100 de locuitori din Be'eri sunt încă dați dispăruți, sau răpiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE