Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Catedrala Notre Dame ar putea fi redeschisă la sfârșitul anului 2024

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Franța este readusă încet la viață după un incendiu devastator. Un incendiu a izbucnit la catedrala istorică Notre Dame din Paris în aprilie 2019, ceea ce a dus la prăbușirea acoperișului și a turlei acesteia.

De atunci, a trecut printr-o restaurare de 5 ani, care a avut multe suișuri și coborâșuri, de la întârzieri cauzate de pandemii până la plecarea liderului proiectului.

Dar acum este programat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2024, progresul rapid fiind prezentat în videoclipul de mai sus.

Cronologia evenimentelor din timpul restaurării:

  • Aprilie 2019 - Un incendiu face ravagii la Notre Dame, prăbușindu-i acoperișul și turla și distrugându-i interiorul, declanșând un val global de solidaritate. Se lansează un efort monumental de restaurare a măreției catedralei, iar președintele francez Emmanuel Macron se angajează să îl finalizeze în termen de cinci ani.
  • Iunie 2020 - Pandemia întârzie lucrările la catedrală, dar îndepărtarea schelelor carbonizate care au învelit turla în timpul lucrărilor de restaurare anterioare a marcat un pas important.
  • August 2020 - Încep eforturile de restaurare a orgii care odinioară trona în catedrală - cel mai mare instrument muzical din Franța. Orga cu 8.000 de tuburi a supraviețuit incendiului, dar a fost acoperită cu praf de plumb toxic. Demontarea, curățarea și reasamblarea acesteia ar trebui să se încheie în acest an.
  • Martie 2021 - Primii dintre cei 1.000 de stejari francezi istorici prevăzuți pentru reconstruirea turlei sunt selectați din pădurea Bercé din regiunea franceză Loire.
  • Septembrie 2021 - Lucrările de securizare a structurii sunt în cele din urmă finalizate, după ce tâmplari, experți în schele, alpiniști și alte persoane ajută la construirea unor structuri temporare și a unei ''umbrele'' speciale enorme pentru a proteja turnurile, bolțile și pereții clădirii fără acoperiș. Începe licitația pentru restul reconstrucției.
  • Primăvara anului 2022 - Ateliere de maeștri sticlari și lăcătuși din întreaga Franță încep procesul laborios de curățare și restaurare a faimoaselor vitralii ale catedralei. Ajutorul vine, de asemenea, din străinătate: Catedrala din Köln, Germania, restaurează patru vitralii.
  • Iulie 2023 - Uriașe ferme de stejar sunt ridicate pe Notre Dame, atrăgând parizienii să asiste la ceea ce este descris ca fiind un moment magic, împletit cu pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
  • August 2023 - Franța deplânge moartea subită a generalului Jean-Louis Georgelin, generalul armatei franceze care fusese desemnat să supravegheze restaurarea. Președintele Macron îl salută ca fiind "cel mai mare soldat" dedicat restaurării Notre Dame "piatră cu piatră".
  • Decembrie 2023 - Un cocoș de aur, reimaginat ca pasăre Phoenix, este readus în vârful turlei catedralei, simbolizând renașterea Notre Dame. Relicve religioase, inclusiv bucăți din ceea ce se spune că ar fi Coroana de Spini a lui Iisus Hristos, sunt plasate într-o capsulă a timpului în interiorul păsării de aur.
  • Februarie 2024 - Schelele sunt îndepărtate pentru a dezvălui noua turlă a catedralei, împodobită cu cocoșul de aur și o cruce. Aceasta oferă o privire în viitor, în timp ce Notre Dame se apropie de marea sa redeschidere.
  • Decembrie 2024 - Restauratorii speră ca această catedrala va putea fi redeschisă până la sfârșitul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE