Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câte tone de cereale au fost scoase din Ucraina până acum

În total 211 nave cu 4,7 milioane de tone de produse agricole au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit Agerpres.

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina, timp de patru luni.

Ministerul Infrastructurii de la Kiev a adăugat că alte opt vapoare încărcate cu 131.300 de tone de produse agricole erau programate să plece sâmbătă din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească din februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acest blocaj a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE