Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Chirilă, după aurul câștigat la Campionatul Mondial de Canoe: „Mi-am propus să fac spectacol”

Cătălin Chirilă a câștigat medalia de aur în proba de canoe simplu de 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint din Canada.

Este pentru prima data în ultimii 36 de ani, când un român devine campion mondial la acestă probă. Sportivul de 24 de ani, născut la Tulcea, i-a invins pe brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic din 2021, și pe cehul Martin Fuksa, deținatorul recordului mondial al probei. Chirilă a adus al treilea titlu mondial de seniori pentru sportul românesc în acest an, după cele două medalii de aur cucerite de David Popovici. Cu o zi înainte, Cătălin Chirilă a câștigat și o medalie de argint, devenind vicecampion mondial la 500 metri.

Cătălin Chirilă a vorbit la Euronews România despre experianța sa și despre sentimentele care-l încearcă acum, după câștigarea titului de campion mondial.

„Nu aș putea spune că sunt un alt om, dar sentimentele sunt total schimbate, sunt bucuros pentru rezultatul pe care l-am obținut și mă bucur că munca pe care am depus-o până acum reflectă că nu a fost în zadar. Că speranța pe care am avut-o până să ajung la Campionatul Mondial, practic a existat mereu și a trebuit doar să am încrederea pe care am și avut-o până aici. Până să ajungem aici în Canada, mi-am propus un singur lucru, am apucat să spun unor apropiați, că mă duc să fac spectacol. Nu mă gândeam că o să fie atât de spectaculos ce am reușit să fac, dar îmi doream foarte mult, am evoluat foarte bine la Cupele Mondiale și odată cu acele patru medalii am știut că mă aflu în elita mondială și că mă pot lupta pentru medalia de aur la proba olimpică. Ceea ce s-a și întâmplat în final, am făcut o cursă mai bună decât adversarii mei, pentru că la acest nivel, la nivelul de înaltă performanță, diferența o fac micile detalii. Practic, am avut o tactică mai bună decât adversarul și asta m-a aruncat direct pe locul întâi”, a precizat sportivul.

Strategie de campion

Cătălin Chirilă a mărturisit și care a fost strategia care l-a făcut să cucerească titlul de campion mondial, iar după multă muncă, devotament și perseverență, a reușit să culeagă roadele succesului.

„Am încercat să fiu cât mai relaxat, aveam și încrederea acumulată după Cupele Mondiale și mi-am propus să nu pun presiune pe mine pentru că știam că în timpul concursului nu voi face nimic altceva decât ceea ce am învățat. Am încercat să stau cât mai calm și cât mai focusat pe ceea ce am de făcut în cursă. Chiar înaintea cursei mă uitam la ceilalți adversari și am trăit un sentiment plăcut, îi priveam pe fiecare în parte și vedeam emoțiile. În toată liniștea pe care o simțeam eu aveam cumva puterea să-i simt pe ceilalți care erau foarte emoționați”, a spus sportivul.

Cătălin Chirilă a făcut spectacol în Canada

Așa cum și-a promis, Cătălin Chirilă a făcut spectacol în Canada. A plecat primul de la start, lăsându-și adversarii în urmă, însă condițiile meteo l-au pus la grea încercare, fiind nevoit să recupereze pe cealaltă jumatate a cursei.

„Fiind vânt de față, fiecare cursă diferă în canoe. Vremea influențează foarte mult, absolut toate cursele. În cazul cursei de 1000 de metri, de acum, a fost vânt de față, ceea ce clar a influențat la timp, am scos un timp mult mai rău decât recordul mondial. Cursa a trecut destul de greu. Cel puțin în prima jumătate a cursei, aveam cumva și timp să mă gândesc la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Mă gândeam și realizam cât de greu trece disanța, dar eram conștient și mă așteptam ca adversarii care sunt puțin în fața mea și simt presiunea pe care o puneam asupra lor, fiind chiar acolo în satele lor. Știam că, la un moment dat, o să le fie greu după a doua jumătate a cursei unde, fiecare încearcă să facă un finish cât mai puternic să câștige avantaj”, a mai precizat Cătălin Chirilă.

Cine este idolul sportivului Cătălin Chirilă?

„Nu am o singură persoană. Idolii s-au schimbat odată cu trecerea competițiilor. Mereu am admirat sportivii care reușeau să câștige cursele și încercam și în continuare încerc să învăț cât mai multe detalii de la fiecare. Să privesc stilul lor de vâslit, modul în care se agață de apă. Fiecare detaliu contează la noi în sport și consider că toți sportivii trebuie să extragă de la adversar și să învețe dacă există ceva de învățat”, a precizat Cătălin Chirilă.

Planuri pentru Campionatele Europene de canotaj de la Munchen

Chiar dacă a reușit o performanță istorică, Cătălin Chirilă nu se poate bucura la maxim de acest moment. După revenirea în țară, îl așteaptă un nou cantonament în care se va pregăti pentru Campionatele Europene de canotaj de la Munchen.

„Vom începe pregătirea. Nu știu exact ce mi se pregătește, domnul antrenor nu mi-a spus exact ce program voi avea, dar știu sigur că nu voi avea liber. Vom intra în cantonament și ne vom menține la aceeași formă și având în vedere că adversarii de la Mondiale îi voi reîntâlni în cadrul competiției, îmi doresc și sper să fiu bine și să cuceresc două medalii. Mă voi lupta să-mi cuceresc titlul”, a mai spus sportivul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE