Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de importante sunt sondajele pentru politicieni. Remus Ștefureac: „Decidenții iau în considerare aceste date”

Datele celui mai recent sondaj INSCOP arată faptul că situația României este mult mai rea ca cea de acum 30 de ani. Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a vorbit la Euronews, în cadrul emisiunii „Bună Seara România!” despre datele recentului sondaj.

Cât de importantă este vârsta respondenților

„Percepția prezentului, în raport cu trecutul îndepărtat este mai degrabă negativă. Dacă ne uităm pe datele economice, pe PIB-ul țării, într-adevăr situația din prezent este semnificativ mai bună, comparativ cu cea din 1989. Percepția din acest moment este dată pe de-o parte de pesimism acumulată după cea mai complicată pandemie din ultimul secol, în contextul în care trecem astăzi printr-o criză economică și socială foarte gravă, evident că toate acetea alimentează pesimisul, în raport cu prezentul. În cazul generațiilor vârstince există și un grad de nostalgie față de acea perioaă, nostalgie poate și personală legată de acea perioadă a tinereții. Însă tinerii văd prezentul mult mai optimist. De asemenea, persoanele cu studii superioare, în majoritate, consideră că în prezent situația României este mult mai bună comparativ cu cea din 1989” a explicat Remus Ștefureac.

Cum este influențată percepția românilor

Directorul INSCOP a mai explicat că atunci când respondenții au comparat situația generală din România cu cea de acum 30 de ani s-au ghidat după o serie de repere. Percepția oamenilor asupra lucurilor poate varia în funcție de factori psihologici, economici, sociali, politici.

„Sunt foarte mulți factori care influențează opinia românilor cu privire la direcția în care merge țara și direcția înspre viitor. De exemplu, în acest moment 24% dintre români consideră că România merge într-o direcție bună. În urmă cu 7-8 luni, în noiembrie 2021, doar 12% spuneau că România merge într-o direcție bună. Atunci eram într-un al cincilea val al pandemiei, dar și într-o cirză politică actuă care a influențat negativ opiniile românilor”, a precizat Remus Ștefureac.

Cât de importante sunt sondajele pentru politicieni

Remus Ștefureac a precizat că datele furnizate de sondajele de opinie sunt extrem de importante, iar cei care formulează politici publice iau în considerare aceste cercetări.

„Acesta a fost și obiectivul nostru, de a pune la dispoziție tututor date foarte complexe, fie ca un punct de plecare, pentru că mai multe teme merită cercetări mai aprofundate. Dar da, decidenții iau în considerare aceste date. Cu cât acestea sunt mai vizibile, cu atât mai mulți actori pot fi implicați”, a mai adăugat specialistul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE