Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de importantă este reuniunea NATO de la București. Expert: „România joacă rolul de platformă de întâlnire pentru state occidentale importante”

Ștefan Popescu, expert în Relații Internaționale, a explicat în direct la Euronews România că găzduirea de către București a reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO este „importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere” deoarece „avem nevoie să ne dinamizăm politica externă”.

Ștefan Popescu consideră că la nivelul decidenților „se exprimă un interes pentru România” deoarece a fost ales Bucureștiul pentru organizarea acestei reuniuni la nivel înalt.

România joacă rolul de platformă de întâlnire. Este și acesta un lucru important. În momentul în care spunem capitală a diplomației occidentale și europene, este bine să ne păstrăm luciditatea. Nu înseamnă că noi decidem, noi organizăm. Este foarte bine totuși, că prin acceptarea marilor țări a prezenței la București, se exprimă un interes pentru România.

Vă puteți închipui că jocurile și strategiile le fac SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, deci marii actori care au capacitatea să acționeze asupra sistemului internațional.

Mai este importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere și (...) cu experții în relații internaționale, foști demnitari care își oferă experiența”, a declarat Ștefan Popescu, la Euronews România.

Ștefan Popescu: Bucureștiul devine un loc de întâlnire pentru state occidentale importante

Expertul în Relații Internaționale a mai precizat că acest eveniment reprezintă o ocazia pentru ca România să-și dinamizeze politica externă.

„Acest lucru este important pentru că se mai schimbă idei, să sperăm că prin faptul că Bucureștiul devine un loc de întâlnire pentru organizații și state occidentale importante, ne va dinamiza și nouă politica externă.

Avem nevoie să ne dinamizăm politica externă. România să vină cu inițiative la nivel regional care să îi întărească profilul, să vină cu idei, cu proiecte și să depășească acest prim nivel, ca platformă de discuții și de întâlniri”, a mai precizat Popescu.

Lobby pentru aderarea la Schegen la reuniunea NATO de la București. „Franța și Germania au capacitatea să facă presiuni”

De asemenea, Ștefan Popescu a evidențiat că „toate vizitele pe care noi le-am primit fără precedent, președintele Franței, Regele Belgiei, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, au avut legătură cu conflictul din Ucraina”.

„Sunt atâtea țări și totuși a fost aleasă România, dar asta înseamnă să fim și mai ambițioși, să folosim acest interes, să folosim această prezență în România pentru a ne dinamiza, a ne consolida profilul de politică externă, ca liderii noștri să socializeze pentru că este important pentru integrarea noastră, oameni care au ce spune, care vin cu soluții.

Avem nevoie de consens. Toți liderii UE, toți miniștrii de Externe sunt importanți. O atenție sunt convins că va fi la București asupra miniștrilor de Externe olandez, suedez, austriac. Sigur, Austria nu este membră a Tratatului Nord-Atlantic, dar poate vor fi austriecii în cadrul întâlnirilor de la Munchen.

Bineînțeles, marile țări, Franța, Germania, care au capacitatea să facă presiuni la adresa Austriei, la adresa Olandei”, a amintit el.

Expert în Relații Internaționale: „Diplomația se face foarte mult pe coridor”

„Mai contează și atmosfera pozitivă care se creează pentru că un asemenea eveniment arată că Bucureștiul contează și că este o capitală care își îndeplinește obligațiile într-o zonă foarte sensibilă. Să sperăm că acest lucru va fi înțeles și la Viena și la Amsterdam și la Stockholm.

Diplomația se face foarte mult pe coridor, de asta spun socializarea. În momentul în care îl ai invitat pe ministrul de Externe al Franței sau pe ministrul de Externe german sau olandez, reuniunea oficială este una, dar gândiți-vă ministrul nostru va organiza un prânz de lucru. La prânz ai discuții informale”, a mai precizat expertul.

De asemenea, Ștefan Popescu a subliniat că „politica externă a României nu ar trebui să se rezume doar la Schengen” deoarece „are și alte interese cu privire la cele două spații atlantice, cu privire la interesele și implicarea în reconstrucția Ucrainei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE