Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă susține că aderarea Ucrainei la NATO este improbabilă în viitorul apropiat. ”Ar declanșa un război între NATO și Rusia”

Aderarea Ucrainei la NATO este improbabilă în viitorul apropiat deoarece ar plasa Alianța Nord-Atlantică în război cu Rusia, a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, potrivit publicației The Hill. De altfel, oficialul american a reiterat că Guvernul de la Kiev trebuie să întreprindă o serie de reforme politice pentru a îndeplini criteriile de aderare.

”Bineînțeles, Ucraina este în război în acest moment. Așadar, obținerea calității de membru NATO în viitorul apropiat este puțin probabilă deoarece ar declanșa un război între NATO și Rusia”, a afirmat Kirby, într-un interviu acordat postului american CNN.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea, precizând că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO. Liderul de la Casa Albă a evidențiat că state membre NATO au responsabilitatea de a se apăra reciproc, motiv pentru care primirea Ucrainei cât timp încă se află în război ar însemna că Alianța Nord-Atlantică ar fi în conflict cu Rusia.

Totodată, Kirby a precizat că, în opinia sa, ”viitorul Ucrainei este în NATO”, însă Kievul trebuie să aplice unele reforme înainte de a fi primită în Alianță.

"Există unele reforme - buna guvernare, statul de drept, reformele politice - la care Ucraina trebuie să lucreze, și înțelegem că este greu să lucrezi la unele dintre aceste reforme atunci când ești în război", a precizat Kirby.

Reacția lui Zelenski după ce Ucraina nu a primit invitația de a intra în NATO

Președintele Volodimir Zelenski a scris marți pe Twitter că ”a primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina". De asemenea, nu a ezitat să critice liderii Alianței, precizând că ”este fără precedent și absurd că nu se stabilește un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei".

Kirby a reacționat în urma declarațiilor făcute de Zelensky. Oficialul american a menționat că ”există frustrări”, amintind faptul că Washingtonul înțelege dorința Kievului de a pune capăt rapid războiului.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit marți cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre dorința Ucrainei de a adera la Alianța Nord-Atlantică.

"Suntem de acord cu limbajul pe care ... l-ați propus, referitor la viitorul Ucrainei de a se putea alătura NATO", a declarat Biden înainte de întâlnirea de la Vilnius, Lituania.

Zelensky și Biden ar urma să discute miercuri în cadrul unei întâlniri bilaterale, în marja summitului de la Vilnius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE