Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carnea de vită, în topul scumpirilor din luna aprilie: Banca Mondială propune scumpirea acestui tip de carne și ieftinirea celei de pasăre

Carnea de vită este unul dintre produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie, potrivit datelor de la Insititul Național de Statistică. Iar prețul ar putea crește și mai mult, dacă o recomandare a Băncii Mondiale va fi pusă în aplicare.

Experții internaționali propun scumpirea cărnii de vită și a lactatelor, și ieftinirea cărnii de pui și a legumelor. Creșterea bovinelor poluează foarte mult, este argumentul economiștilor.

În timp ce această propunere este analizată la nivel mondial, valul inflaționist continuă să afecteze nivelul de trai al oamenilor din întreaga lume.

Inflația în România, în scădere

În România, inflația a scăzut pentru a treia lună consecutiv, până la 5,9 la sută. Asta nu înseamnă că prețurile nu mai cresc, ci că scumpirea este mai mică.

Cea mai mare scumpire a fost la detergenți, 24 de procente în luna aprilie 2024. Urmează medicamentele, cu o creștere de 23,86%. Și la capitolul articole medicale, este o creștere de 20,68%.

Este pentru prima dată, după doi ani și jumătate, în care inflația scade sub 6 procente, mai exact 5,9%. Vedem a treia lună consecutiv de inflație în scădere. Am început anul cu o inflație de peste 7,4%.

Lista ieftinirilor

Pe lista ieftinirilor, regăsim tot ce înseamnă energie (termică, electrică, gaze naturale) și produse de bază. Adaosul comercial este plafonat pentru aceste produse: unt, ouă, făina, laptele.

La conserve de fructe, s-a înregistrat cea mai mare scumpire, 10,78%, urmată de carnea de bovine, cu 9,25%.

Există o propunere din partea Băncii Mondiale să se scumpească carnea roșie, de vită și cea de porc pentru a încuraja oamenii să mănânce mai sănătos și să apeleze la carnea de pasăre și la legume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE