Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capitala Vietnamului, cel mai poluat oraș din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul

Publicat de: Euronews

Străzile din Hanoi, capitala Vietnamului, au fost acoperite luni de un smog dens, ceea ce a făcut ca vizibilitatea să scadă semnificativ din cauza poluării generate de nivelurile ridicate de particule provenite din emisiile vehiculelor şi de praful fin asociat cu industria de construcţii, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Nivelul particulelor de PM2,5 din aerul din Hanoi era de 186 de micrograme pe metru cub la sfârșitul zilei de luni. Capitala Vietmanului a ajuns astfel pe primul loc pe lista celor mai poluate orașe din lume, arată datele datelor furnizate de AirVisual, care oferă informaţii independente privind poluarea aerului la nivel mondial prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.

”Acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră. Cred că poluarea din Hanoi este cauzată de un număr mare de vehicule personale şi de praful fin provenit de la toate construcţiile, plus această vreme rece", a declarat Duong Kim Oanh, un locuitor din Hanoi în vârstă de 58 de ani, potrivit sursei citate.

Un raport al Băncii Mondiale din 2021 arată că emisiile provenite de la cele opt milioane de vehicule înregistrate în Hanoi au reprezentat 30% din poluarea cu particule, iar emisiile din industrie au cumulat alte 30 de procente.

Poluarea "va afecta sistemul respirator al oamenilor, făcându-i pe oameni să se simtă rău sau chiar să se sufoce", a declarat Pham Thi Phuong, un alt locuitor din Hanoi.

Potrivit sursei citate, aproape 100 de curse aeriene spre şi de la Aeroportul internaţional din Hanoi au fost amânate sau deviate spre alte oraşe pe 2 februarie din cauza ceţii dense şi a înrăutăţirii poluării aerului.

Topul celor mai poluate orașe din lume. Bucureștiul, pe locul 35

Potrivit datelor publicate luni de aplicația AirVisual, topul 10 al celor mai poluate oraşe din lume era alcătuit din următoarele oraşe: Hanoi (Vietnam), Teheran (Iran), Chengdu (China), Cracovia (Polonia), Dhaka (Bangladesh), Accra (Ghana), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hangzhou (China), Bişkek (Kârgâzstan) şi Chongqing (China).

Bucureşti ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate. Capitala României este devansată în această listă de mai multe oraşe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wroclaw (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) şi Varşovia (Polonia, locul 32), dar se situează în faţa altor oraşe de pe continentul european care sunt mai puţin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) şi Sofia (Bulgaria, locul 50).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE