Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie anti-UE în Ungaria. Ursula von der Leyen, reprezentată în afișe alături de fiul controversatului miliardar George Soros

În Ungaria, guvernul a lansat o consultare populară, în care oamenii sunt îndemnați să se pronunțe asupra regulilor după care funcționează Uniunea Europeană. Budapesta este o voce de multe ori critică la adresa instituțiilor comunitare, iar acest lucru a dus uneori la blocarea fondurilor europene.

Guvernul ungar a lansat o altă consultare națională, un fel de sondaj guvernamental menit să întrebe cetățenii maghiari despre poziția lor în problemele critice pentru guvern. Întrebările conțin declarații și ipoteze care acuză Uniunea Europeană că forțează guvernul de la Budapesta să adopte politici nepotrivite. Acestea sunt campanii de comunicare care promovează agenda politică a lui Viktor Orbán, în pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European.

Gergely Rajnai, departamentul de științe politice, universitatea Corvinus: Toată campania de comunicare este menită în mod clar să arate că Uniunea Europeană este cea care împiedică lucrurile să meargă bine în Ungaria. Există o criză a inflației peste tot, în special în Ungaria, și există și alte probleme. Evident, fiecare guvern dorește să devieze aceste probleme de la el însuși, iar guvernul maghiar încearcă să dea vina pe Uniunea Europeană, printre altele.”

Campanie împotriva Ursulei von der Leyen

Partidul lui Orbán a lansat în acest timp o campanie împotriva Ursulei von der Leyen. Afișele o înfățișează pe șefa executivului comunitar alături de noul șef al Fundației pentru o Societate Deschisă, Alexander Soros, fiul controversatului miliardar George Soros. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că declarațiile sunt falsuri cunoscute, dar nu a dorit să comenteze campania.

Eric Mamer, purtător de cuvânt al comisiei europene: ”Credem în inteligența publicului maghiar, a celor aproximativ 10 milioane de cetățeni maghiari care trăiesc nu numai în Ungaria, ci și în Uniunea Europeană. Suntem destul de siguri că pot hotărî singuri pe baza informațiilor obiective pe care le oferim.”

Ungaria va prelua președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene în iulie anul viitor. Budapesta este în conflict cu alte state membre și cu Comisia din cauza mai multor aspecte - războiul împotriva Ucrainei și relațiile cu Rusia, migrația sau statul de drept. Majoritatea fondurilor europene au fost blocate sau retrase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE